Tribunal: Uhapšen još jedan svedok

Kosovski Albanac Sadri Selca uhapšen je danas pod optužbom za nepoštovanje Haškog suda.

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2007.

19:42

Default images

Selca je odbio da svedoči na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, saopštio je večeras sud u Hagu. On je drugi svedok koji je iz istog razloga uhapšen u poslednjih pet dana. Pre njega, prošlog petka, uhapšen je Avni Krasnići koji je juče prvi put izveden pred sudije u Hagu, ali se nije izjasnio o krivici.

Prema saopštenju, Selca se 21. juna, bez opravdanja, nije pojavio pred Tribunalom, iako je bio pozvan da svedoči. U saopštenju se ne navodi gde je Selca uhapšen.

Tribunal ga je zbog toga 7. novembra optužio za nepoštovanje suda. Za taj prekršaj, zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

Pre Selce i Krasnićija, za nepoštovanje suda optužen je i Šefćet Kabaši koji se u junu pojavio u sudnici, dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim odbio da svedoči. Kabaši je tada kazao i da zaštitne mere Tribunala "važe samo u sudnici".

Danas popodne na suđenju Haradinaju je odbio da svedoči i zaštićeni svedok čiji je iskaz trebalo da bude prenošen video vezom iz Kanade. Svedok S-30 nije se pojavio na mestu koje je za to određeno, iako mu je bio uručen obavezujući nalog kanadskih vlasti i Tribunala.

Od početka suđenja Haradinaju, tužioci imaju teškoće sa svedocima koji odbijaju da svedoče.

Glavna tužiteljka Karla Del Ponte više puta je upozoravala, uključujući i u govorima pred Savetom bezbednosti UN, da je na Kosovu rašireno sistematsko uznemiranje i zastrašivanje svedoka.

Većina svedoka optužbe tokom suđenja je iskaze dala uz zaštitne mere, skrivenog lika i uz elektronski izmenjen glas.

Sudsko veće Alfonsa Orija do sada je, pored toga, izdalo više od 30 naloga kojim se svedoci obavezuju da se pojave pred Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: