Španski kralj Čavezu: Ućutite!

Ibero-američki samit završen raspravom koja je kulminirala kada je španski kralj rekao predsedniku Venecuele da ućuti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2007.

08:03

Default images

Na trodnevnom samitu lidera latinoameričkih zemalja, Španije i Portugala trebalo je da se govori o izazovima i ciljevima zemalja ibero-američke zajednice. Raspravu na sastanku 19 gotovo isključivo levičarskih lidera izazvao je Ugo Čavez, koji je više puta tokom govora bivšeg premijera Španije Hosea Mariju Asnara nazvao fašistom.

"Asnar je fašista. Fašisti nisu ljudi. Zmija je humanija od njih", rekao je, između ostalog, predsednik Venecuele na samitu u Santjagu u Čileu.

"Predsedniče Ugo Čavez, verujem da je u osnovni svakog dijaloga obostrano poštovanje. Da bi vas sagovornik poštovao, ne smete ga omalovažavati. Možemo imati drugačije mišljenje, čak suprotno od mišljenja ili ponašanja svojih sagovornika, ali ne smemo ih zbog toga vređati", rekao je Hose Luis Rodrigez Sapatero, premijer Španije.

Sve vreme dok mu se premijer španije obraćao, Čavez je pokušavao da ga prekine i jedino je isključen mikrofon uspeo da ga spreči da Sapateru uleti u reč. U raspravu se potom uključio španski kralj Huan Karlos. "Zašto već jednom ne ućutite?", rekao je Karlos Čavezu.

Čavez nije mogao odmah da odgovori na zahtev kralja, ali je iskoristio vreme koje mu je za govornicom ustupio predsednik Nikaragve i bliski saveznik Danijel Ortega, da mu poruči da istina ne može da vređa i da Vlada Venecule ima pravo da odgovori na agresiju, bilo gde, u bilo kom prostoru i na bilo koji način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: