"Kosovo, prilika za pobedu SAD"

Kosovo je idealna prilika da Vašington postigne ozbiljnu političku pobedu i privoli Moskvu na saradnju, piše Vašington post.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

11:26

Default images

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom nedavnih razgovora javno ponizio državnu sekretarku Kondolizu Rajs i ministra odbrane Roberta Gejtsa, Vašingtonu je Kosovo prilika za revanš, piše Vašington post.

U tekstu, koji su potpisali Janoš Bugajski iz vašingtonskog Centra za strateške studije i nekadašnji analitičar Međunarodne krizne grupe Edvard Džozef, navodi se da je Putin iskoristio nesuglasice oko statusa Kosova da bi povratio uticaj Rusije na međunarodnoj političkoj sceni.

Navodeći greške Vašingtona u postupanju prema kosovskom pitanju, Bugajski i Džozef su istakli da su SAD propustile da uoče na koji su način ruske primedbe evoluirale pod Putinovim vođstvom, pogrešno procenjujući da će Moskva, na kraju, ipak, pristati na ponuđena rešenja.

"Bela kuća je ponovila suštinske greške iz ranih devedestih godina, kada je jugoslovenska kriza zapretila da razori transatlantske odnose i dozvolila Evropi da odlaže odlučne akcije", pišu američki analitičari.

"Administracija u Vašingtonu nastavlja učešće u beznadežnoj diplomatiji, pošto su šanse za postizanje sporazuma među stranama ravni nuli", naveo je vašingtonski list.

Bugajski i Džozef su ocenili da je, "posle nedavnog poniženja u Moskvi, od ključne važnosti da Vašington preuzme glavnu ulogu oko Kosova jer će ono što se desi na Balkanu biti od važnosti, ne samo za narode regiona, već i za odnose Zapada sa Rusijom".

"Odlučno delovanje na Kosovu više se ne odnosi samo na uspešno delovanje Evrope i SAD na Balkanu. Sada je reč o našim odnosima sa Rusijom i da li Moskva ima pravo veta nad evroatlantskom bezbednošću", smatraju američki analitičari.

"Rusija i EU mogu da približe pozicije"

Rusija i Evropska unija mogu da približe pozicije o pitanju Kosova, izjavio je danas pomoćnik ruskog predsednika za odnose sa Unijom Sergej Jastržembski, pred samit Rusija-EU koji će prekosutra biti održan u Portugalu.

"Postoji nesumnjiv potencijal za približavanje pozicija, postoji razumevanje da takvo rešenje za Kosovo treba da se zasniva na principima međunarodnog prava, da ne treba žuriti", rekao je Jastržembski.

"Vidimo da unutar EU ne postoji jedinstvena tačka gledišta povodom Kosova; postoji čitav niz evropskih zemalja, koje opravdano strahuju od dramatičnog i nepredvidivog razvoja događaja u slučaju drskog jednostranog proglašenja i potom priznanja nezavisnosti Kosova od nekih država", rekao je on.

Jastržembski je rekao da je potrebno dopustiti da posrednička trojka Kontakt-grupe završi posao u skladu sa mandatom, dodajući da međunarodna zajednica treba da dobije vreme za analizu i dalje odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: