Loš kvalitet tehničke robe

Veoma često se potrošači koji kupe jeftinu tehničku robu za kućne potrebe žale tržišnoj inspekciji na kvalitet proizvoda.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2007.

10:22

Default images

Samo u prvih šest meseci ove godine, inspekciji je stiglo preko 3.000 prijava, od čega se skoro polovina odnosi na proizvode sa nedostatkom, neadekvatnu uslugu održavanja i popravku ili nedostatak rezervnih delova. Zbog toga je u tom periodu inspekcija zaplenila aparate za domaćinstvo u vrednosti od oko 43,6 miliona dinara.

Pre samo nekoliko godina nije bilo moguće u svakoj radnji kupiti televizore i sličnu robu za 50 do 100 evra. Danas međutim, privučeni niskom cenom kupci i ne razmišljaju o kvalitetu, zbog čega ne prođe ni mesec dana, a da se uređaj ne pokvari.

Međutim, kada dođe do kvara ne može se dobiti nov aparat, već se neispravana roba šalje u servis na popravku. Vrlo često, ni servisi nemaju originalne delove. Iako uglavnom ne čitaju uputstva, niti vode računa o garanciji, potrošači se stalno žale na kvalitet robe.

Ni Institut za standardizaciju ne može sa sigurnošću da oceni kakva se tehnika prodaje u Srbiji, zato što je kontrola te robe, kako kažu, više formalna nego suštinska.

Slaviša Marković iz Tehnomarketa kaže da cena igra veoma veliku ulogu u kvalitetu i da su jeftini proizvodi uglavnom roba nepoznatih proizvođača, pa zato i dolazi do kvarova.

"To su tzv. 'no nejm' brendovi koji se probijaju na tržište. I jasna stvar, ne mogu se meriti u napr. audio kvalitetu sa Samsungom, Panasonikom, Sonijem nego mora da idu sa nižom cenom. Ne mora da znači da je škart", kaže Marković.

Kada izađe na teren, tržišni inspektor kontroliše da li je prodavac ispunio uslove da se može baviti prometom, da li vodi propisanu evidenciju, da li ima sertifikat, garantni list, tehničko uputstvo za korišćenje i spisak servisa, a zatim atestira robu da bi utvrdio da li je bezbedna.

Potrošač je zaštićen samo garantnim listom, jer jedino tada ima pravo da servisira uređaj.

Slaviša Petković iz Tržišne inspekcija kaže da ukoliko do toga ne dođe, kupac se može obratiti inspekciji, koja u najgorem slučaju može da zatvori prodavnicu.

"Proizvod mora biti bezbedan, ne sme da odaje radio-frekventne smetnje i da ometa ostale uređaje. I mora biti bezbedan da vas ne bi udarila struja kada to koristite. Mora imati ove garancije i mora imati tehničko uputstvo i sve ono što je potrebno od prateće dokumentacije da bi se našlo u prometu", kazao je Petković.

Kada je u pitanju kvalitet robe, Petković kaže da ga diktira sama potražnja na tržištu.

Tehnička roba lošeg kvaliteta koja je preplavila srpsko tržište je mnogo jeftinija. Zato Tržišna inspekcija preporučuje da se roba kupuje od većih prodavaca i ovlašćenih distributera. Pri tome je veoma bitno da se obrati pažnja na deklaraciju, tehničko uputstvo, uputstvo za upotrebu i garantni list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: