Ponedeljak, 08.10.2007.

15:19

Sukob SRS-a i DS-a u Rumi

U zgradi opštine Ruma došlo je do fizičkog obračuna članova odborničnih grupa SRS-a i DS-a, ali nije bilo povređenih.

Izvor: B92

Default images

U incidentu jedan simptizer SRS- a bacio je suzavac među odborničke grupe demokrata i radikala; uhapšen je i ubrzo pušten. Povod za okupljanje je još jedan pokušaj demokrata da preuzmu vlast od radikala u toj opštini, što im ni ovaj, treći put po redu, nije uspelo.

Sukob je kulminirao kada je jedan od simpatizera radikala u masu bacio suzavac, što je samo na kratko zaustavilo dalji obračun odbornika.



Radikali već mesec dana ne dozvoljavaju demokratama da uđu u opštinske prostorije i optužuju ih da su potkupili trojicu njihovih članova i tako osvojili vlast.

Novoizabrani predsednik SO Nenad Borović iz DS-a kaže za B92 da su on i njegov zamenik na poslednjoj sednici legitimno izabrani što je dopisom potvrdio i ministar za lokalnu samoupravu, ali da im radikali ne dozvoljavaju da u opštini preuzmu lokalnu vlast.

"Ja stvarno više ne znam ako pravna država ne može da razreši ovako neke slučajeve i da spreči ljude koji dolaze sa ulice i sprečavaju nas koji treba da radimo, onda ja ne znam zbog čega postoji uopšte policija i bilo šta", rekao je Borović.

On kaže i da ako predsednik opštine ne poštuje akta Ministarstva za lokalnu samoupravu, ne zna čemu sve ovo vodi.

Demokrate iz Rume koji su većinu dobili uz dva, sada već bivša odbornika SRS-a, optužuju radikale da su lošim poslovanjem opštinu doveli do ivice bankrota i da bez tendera raspisuju poslove.

Borović je novinarima i pokazao papir koji dokazuje da odbornik radikala Miša Romanović za zakup opštinskog lokala duguje pola miliona dinara, a 200 hiljada dinara opštini nije platio ni predsednik socijalista Dragan Kardaš.

Demokrate tvrde i da je predsednik opštine Srđan Nikolić poslanicima opozicije pre nekoliko godina pretio pištoljem.

Šef odborničke grupe radikala Slobodan Mojisilović ove tvrdnje nazivaja ofucanim iako snimak pokazuje da je Nikolić nosio pištolj za pojasom.

"Gospodin Nikolić je u ono vreme - poslanici su rekli i za skupštinom - nosio mobilni telefon sa onom futrolom, zakačio se sako i videli su mobilni. To je neko iskoristio da kaže pištolj. Zbog čega bi predsednik opštine nosio pištolj", kaže Mojisilović.

On kaže i da postoje službe koje su dužne da rade i da ako je neko od njihovih članova prekršio zakon, neka ga zakon goni.

Inače, demokrate su o mogućnosti da ih radikali fizički napadnu ranije obavestili policiju. Ipak, policija se pojavila tek posle nekoliko telefonskih poziva i privela simpatizera radikala koji je bacio suzavac.

On je ubrzo pušten što je revoltiralo demokrate, obračun je nastavljen, pa je policija intervenisala.

Posle tri sata opsade demokrate su napustile opštinsku zgradu i poručile da će napraviti novi opštinski pečat koji im je neophodan da sazovu novu sednicu na kojoj će opet pokušati da preuzmu vlast u Rumi. U zgradi su ostali radikali i nekoliko patrola policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: