Uskoro "Dejton" o Kosovu?

Volfgang Išinger najavio mogućnost pregovaračke konferencije, slične "Dejtonu", krajem novembra ili početkom decembra negde u Evropi.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 07.10.2007.

11:26

Default images

Predstavnik Evropske unije u pregovaračkoj "trojci" za Kosovo je u intervjuu za Večernje novosti kazao da "trojka" radi na svojim predlozima za status Kosova i da već evidentira zajedničke elemente iz srpskog i albanskog predloga, dodajući da je Ahtisarijev plan i dalje na stolu i "da je to jedan od najboljih, ako ne i najbolji plan za Kosovo".

"Mi, kao 'trojka', ne isključujemo da imamo sastanak u konferencijskom stilu, ali ne mislim da će to biti sa Kontakt grupom, verovatnije je da će ta konferenciji biti sa 'trojkom' i stranama u pregovorima", rekao je Išinger.

On je dodao je da je "sigurno da ta konferencija neće biti u Dejtonu, jer mi smatramo da je Kosovo evropski problem i da, ako nam treba konferencijski tip pregovora, onda možemo da nađemo mesto u Evropi".

Išinger je rekao da će tako nešto imati smisla samo ako do sredine ili kraja novembra bude dovoljno raspoloživog pregovaračkog materijala.

Išinger je rekao da pregovarački proces sada prelazi iz "istraživačko-približavajuće faze", koja je trajala do susreta u Njujorku 27. septembra, u drugu "pregovarački usmerenu fazu".

Govoreći o tome da li će i pregovaračka "trojka" izaći sa nekim predlogom koji bi pošao od toga šta je zajedničko u predlozima Beograda i Prištine, Išinger je odgovorio da takve predloge očekuje pre svega od srpske i albanske strane.

"Mi nećemo osloboditi srpski i albanski pregovarački tim od njihove osnovne odgovornosti. Njihov je posao da pronađu dogovor, problem je između njih, i njihov je posao da stignu do sporazuma i naprave predlog", rekao je predstavnik EU u pregovorima o Kosovu.

Na pitanje da li su sada Amerikanci i Rusi fleksibilniji u svojim stavovima nego letos, Išinger je rekao da dokument koji je usvojila Kontakt-grupa u Njujorku 27. septembra "sadrži veoma upečatljiv jezik koji usmerava proces u određenom pravcu i govori vrlo jasno o urgentnosti da se proces okonča".

Jeremić: Konferencija bi mogla da bude korisna

Vuk Jeremiæ (Beta)
U srpskom pregovaračkom timu navode da su spremni na pregovore u bilo kojoj formi, ali da oni moraju da ostanu pod legitimitetom Ujedinjenih nacija, a rešenje potvrđeno u Savetu bezbednosti.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić za B92 kaže da bi to moglo da bude korisno, jer bi to bila prilika da ove strane sednu za isti sto i zajedno pronađu kompromisno rešenje za budući status pokrajine.

"Mislim da je činjenica da sedimo za jednim stolom sa prištinskom delegacijom korisna stvar, odnosno da jedino kroz te direktne razgovore i možemo da se nadamo i bilo kakvom pronalaženju kompromisnog rešenja. Prema tome mislim da je dobro pregovarati direktno, mislim da je dobro pregovarati uz posredničku ulogu 'trojke' i mislim da je dobro imati uz sebe sve vreme legitimitet UN, zapravo, ne dobro, već apsolutno neohodno", rekao je Jeremić.

Išinger je međutim istakao da bi konferencija mogla imati smisla samo ako do sredine ili kraja novembra bude dovoljno raspoloživog pregovaračkog materijala. Ivo Visković, profesor na Fakultetu političkih nauka, smatra da je to jasna poruka Prištini i Beogradu da je neohodno da dodatno približe svoje stavove.

"To jeste jedna vrsta pritiska jer se očito očekuje da strane uvaže tu sugestiju, da imaju to u vidu kada budu same predlagale svoje stavove, ili naravno obrazlagale dosadašnje. Ali mislim da tu treba ipak shvatiti da ta konferencija ne bi bila ono što se često kod nas u društvu sreće kao ideja da se održi nekakav novi berlinski kongres za Balkan", kazao je Visković.

Koha ditore: "Dejton", samo na prvi pogled

Prištinski list takođe, pozivajući se na evropske diplomatske izvore, objavljuje informaciju da se u nastavku procesa za Kosovo krajem novembra može očekivati i konferencija prema modelu "Dejtona" ili "Rambujea".

"Na prvi pogled konferencija bi ličila na 'Dejton', ali ne bi bila iste prirode. Ona bi se održala posle direktnih sastanaka Prištine i Beograda tokom ovog i narednog meseca", piše Koha ditore.

List navodi da bi konferencija trajala nekoliko dana, da bi bila održana krajem novembra ili početkom decembra ali svakako pre 10 decembra u jednoj od evropskih zemlja, što bi simbolično značilo da je Kosovo pre svega evropsko pitanje.

Koha ditore citira diplomate koji su rekli da "imaju utisak da će 'trojka' ne samo izveštavati generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o toku pregovora između strana, već da će izaći i sa svojim predlozima".

"Ni u kom slučaju ne postoji ideja da se predlaže neki različit paket od Ahtisarijevog, ali ako tokom pregovora 'trojka' vidi elemente koje treba predlagati onda će možda to i učiniti", rekle su evropske diplomate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: