Nije bitan prvi motiv za davanje

Većina redovnih davalaca prvi put dala krv kada je trebalo pobeći iz škole, a nije bilo drugog načina da se opravdaju časovi.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2007.

16:37

Default images

"Prvi put je bilo zbog bežanja - trebalo nam je opravdanje, pa smo par drugova i ja smo otišli i dali krv. Posle toga smo već mislili da treba pomoći", kaže Gordan Paunović sa B92.

"Opravdanje mi je trebalo da bih otišao na fudbalsku utakmicu Zvezda - Barselona, pošto moj razredni starešina nije hteo da me pusti da odem posle drugog časa. Baš te noći Maradona je dao jedan od najlepših golova u svojoj karijeri kome sam i ja lično prisustvovao, i možda je to na prvi pogled delovalo kao sebičan razlog, ali ja duboko verujem da je trenutak ekspozije na planeti bio ovekovečen u tom golu i bio poslat baš time što sam ja dao krv", kaže Paunović.

Mladi volonteri iz Crvenog krsta Stari grad nalaze se na Trgu Republike da pomognu da se razbije strah ako ga ima, da pomognu da se popuni upitnik, da donesu neki hladan napitak i sladoled, i tako davanje krvi učine što prijatnijim.

"Moj zadatak je da prihvatim ljude koji su došli da daju krv, porazgovaram sa njima, pomognem im da popune upitnik koji je jako bitan i da se vidi da li mogu da daju krv", kaže Jasmina Ilić, volonterka Crvenog krsta.

U Institutu za transfuziju sada ima 1.000 jedinica krvi, što je pohvalno za ove letnje dane, ali trebalo bi nastaviti akciju kako bi se sprečile krize nedostatka krvi, koje se najčešće javljaju u julu i avgustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: