Milijardu dolara iz Srbije na Kipar

U izveštaju Stejt departmenta o pranju novca stoji da je u 2005. na Kipar iz Srbije prebačeno više od milijardu dolara.

Izvor: FoNet, Politika

Subota, 03.03.2007.

15:08

Default images

U izveštaju koji prenosi "Politika" se dodaje da se "podaci raznih vladinih službi značajno razlikuju po obimu i vrednosti od uvoza sa Kipra".

Američko ministarstvo spoljnih poslova svoje sumnje potkrepljuje podacima Narodne banke Srbije da je u 2005. godini na Kipar prebačeno više od milijardu dolara za plaćanje roba i usluga, po čemu je Kipar među pet najvećih izvoznika robe i usluga u Srbiju.

Zavod za statistiku Srbije, međutim, tvrdi da je uvoz sa Kipra vredan oko 40 miliona dolara. Zvaničnici vlade Srbije, tvrdi se u izveštaju, objašnjavaju veći deo ove razlike time što se na kiparske račune prebacuje novac za robu koja "u stvari potiče iz trećih zemalja", kao što je ruska nafta.

U izveštaju se takođe navodi da u Srbiji i dalje postoji značajno crno tržište krijumčarene robe i da se nelegalno zarađuje na trgovini drogom, kao i korupcijom zvaničnika, izbegavanjem plaćanja poreza, organizovanim kriminalom i drugim oblicima zločina.

"Zarada od nelegalnih aktivnosti ulaže se u sve forme nekretnina", kaže se u izveštaju Stejt departmenta, u kome se objašnjava da se novac često pere u trgovini tako što se lažno povećava ili smanjuje cena na računima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: