Zloupotreba mobilnih telefona

Nakon pretećih poruka upućenih na mobilni telefon sudije Nate Mesarević, postavlja se pitanje da li se to i kako može otkriti.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2007.

14:47

Default images

"Izvor pretećih SMS i MMS poruka mobilne telefonije može biti lako otkriven, osim ako su za slanje korišćeni anonimni sajt ili server", izjavio je zamenik drugog opštinskog tužioca Branko Stamenković. Stamenković je Beti rekao da je nemoguće apsolutno simulirati da je preteća poruka poslata sa određenog telefonskog broja mobilne ili fiksne telefonije.

On objašnjava da u identifikaciji mora postojati zabeležen i broj servera, regije ili u nekom obliku sakriven autentični broj pravog pošiljaoca.

Za pošiljaoce pretećih poruka zaprećena kazna zavisi od kvalifikacije počinjenog dela, ali ukoliko je "meta" tužilac, zamenik tužioca ili sudija, može biti izrečena i kazna od šest meseci do pet godina zatvora, naveo je Stamenković.

Predsedavajuća veća na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, sudija Nata Mesarović, saopštila je juče da je dobila preteću poruku. To je danas osudila i Demokratska stranka.

Prema navodima medija, poruka je poslata sa broja telefona upravnika Centralnog zatvora, uz pomoć kompjuterske manipulacije. "Oni koji rade na tome, treba dobro da pregledaju samu poruku i da analiziraju sve moguće reference, zaglavlja, (broj) pošiljaoca i primaoca, jer negde u toj poruci mora da postoji i takozvani sors (source) - izvor odakle je ta poruka poslata", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, za zloupotrebe poruka koje se šalju putem mobilnih telefona nije potreban veliki nivo znanja, jer takav SMS može biti poslat uz pomoć internet-servisa koji su svima lako dostupni.

"Dovoljan je osrednji nivo, ne samo znanja, nego interesovanja za internet, jer se danas putem različitih mreža za pretraživanje mogu dobiti na desetine sajtova na svetu koji podržavaju besplatno slanje MMS, sa sakrivenim ili polusakrivenim brojevima", objasnio je Stamenković.

On je ukazao da u slučaju zloupotreba težište ne bi trebalo da bude na načinu na koji je poruka poslata, već na sadržaju poruke i telefonu na koji je prispela - jer je tehnika izvođenja "objašnjiva na relativno lak način".

Podsetivši da je zakon o visokotehnološkom kriminalu u Srbiji donet još 2005. godine, Stamenković je dodao da u policiji i tužilaštvu postoje kvalitetni kadrovi koji su se već uspešno suočili sa desetinama slučajeva takvih zloupotreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: