Dan zaljubljenih

Srca, ključevi i katanci s porukom "Zaključao si mi srce", najčešća su obeležja Dana zaljubljenih.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

16:18

Default images

Taj nezvanični internacionalni praznik u pravoslavnom kalendaru poznat je kao Sveti Trifun, dok ga katolici nazivaju Svetim Valentinom. U Srbiji je prihvaćen kod jednog dela građana posle Drugog svetskog rata, a slave ga sve generacije. Veruje se da tim danom počinje proleće, budi se priroda i ljubav u srcima ljudi.

Sveti Trifun je bio zaštitnik vina, ljubavi i pesništva, a Sveti Valentin sveštenik koji je kraj svoga života proveo u tamnici. U tajnosti je venčavao mlade parove kada je to imperator Klaudije zabranjivao. Legende polako iščezavaju, ali Dan zaljubljenih i dalje ostaje.

Oni koji proslavljaju dan ljubavi rade to uz prilične novčane troškove. Kupuju se čestitke, crvene ruže, plišane igračke i nakit, odlazi se na večere uz sveće. Ima i onih koji Dan zaljubljenih ne proslavljaju.

Oni koji imaju povoda za slavlje veruju da su i Valentin i Trifun bili heroji, značajne i romantične figure, i iskoriste priliku da voljenim osobama pokažu koliko ih vole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: