"Vlada uredbom prekršila zakon"

Vlada Srbije prekršila je zakon kada je donela Uredbu o otkupu stanova, kaže za B92 sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2007.

15:36

Default images

Reč je o uredbi prema kojoj je državnim funkcionerima omogućeno da otkupe državne stanove. Time je odlazeća vlada prekršila zakon. To što je prekršen zakon neće ih sprečiti da otkupe imovinu Republike Srbije i trajno reše stambeno pitanje zato što Ustavni sud, koji to jedini može da spreči, ne radi.

Vlada Vojislava Koštunice, koja tvrdi da do izbora nove vlade obavlja samo tehničke poslove, na kraju mandata grubo je prekršila zakon jer posle izbora nema pravo da donosi ni predloge zakona, ni uredbe, ni propise.

Izuzetak su jedino hitni državni problemi, što nije slučaj sa Uredbom o dodeli stanova. "Drugim rečima, Vlada nije radila tekuće poslove - prekršila je zabranu koju zakon izričito nalaže da ne sme da donosi bilo kakve propise", kaže Čiplić.

Ustavni sud je u blokadi od oktobra prošle godine, kada je sada već bivši predsednik Slobodan Vučetić ispunio uslov za penziju. Predsednik Republike Boris Tadić predložio je njegovog naslednika, ali Skupština o tom predlogu nije raspravljala.

Posledice se vide na primeru Vladine uredbe, kaže on. "Mi sada imamo situaciju da je Uredba doneta, ali nemamo organ koji je Ustavom predviđen da štiti zakone", kaže Čiplić.

Uredba o dodeli stanova je sporna i za Vericu Barać, predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije. Ona kaže da aktuelna vlada ima manire kao nekadašnje stranke Miloševićevog rezima.

"Posebno, ako znamo da je ova vlada i vladala uredbama, i to je jedan vid korupcije: vlada često sebi daje za pravo da bude zakonodavac, da uredbom propiše više nego što piše u zakonu, često se pribegava uredbama. Pošto je to sklonjeno od očiju javnosti, ne mora da ima proceduru parlamentarnu, nego može ovako da se, u četiri oka, reši", kaže ona.

Ponašanje nekadašnjih kolega kritikuje i bivša potredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković, koja je službeni stan, koji je dobila na korišćenje, vratila kada je podnela ostavku.

Ona kaže da je država dužna da stvori ista pravila igre za sve. "Mislim da nije moralno da neko radi dve-tri godine i da dobije po drugačijim uslovima nego ostali građani stan ili mogućnost da kupi stan u Beogradu", kaže ona.

B92 je pokrenuo u ponedeljak temu o nezakonitoj dodeli stanova u Ministarstvu za kapitalne investicije. B92 poseduje dokumenta koja pokazuju da je ministar Velimir Ilić dodelio stanove četvorici svojih ljudi da ih privremeno "čuvaju", uz obrazloženje da su trenutno prazni.

Iako neki od njih u svojim rodnim mestima već imaju kuće i lokale, na konkursu su, zbog neodgovarajućeg smeštaja, dobili po 90 bodova. Prema Vladinoj uredbi o dodeli stanova, ove stanove, od kojih neki vrede oko 100.000 evra, državni funkcioneri mogu i da otkupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: