Utorak, 30.01.2007.

15:02

Del Ponteova: Odlazim u septembru

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte najavila da će u septembru otići sa te dužnosti.

Izvor: Beta

Default images

Karla del Ponte kaže da nastoji da ubedi zemlje Evropske unije da ne obnove pregovore o pridruživanju sa Srbijom zato što vlasti u Beogradu ne sarađuju sa Tribunalom. Na radnom ručku sa stranim dopisnicima u Hagu, Del Ponteova je ocenila da bi u "ovom ključnom i osetljivom trenutku", obnova pregovora EU sa Srbijom bila "štetna", iako su iz Slovenije danas stigle drugačije najave.

"To bi značilo da se Beogradu dozvoljava nastavak pregovora bez hapšenja i izručenja Ratka Mladića. Ako se to dozvoli, možemo da zaboravimo na Mladića i ostale optužene koji su u bekstvu. Zato ja sada idem po Evropi da bi ih ubedila da će, ako se pregovori nastave, biti nemoguće dobiti Mladića i Karadžića", naglasila je ona.

"Ja u septembru odlazim sa dužnosti tužioca, koju sam obavljala osam godina... Neću ostati više. Moja želja je da do tada Ratko Mladić i Radovan Karadžić dospeju u Hag, i radiću na tome. Nadam se da ću iz Haga otići kao zadovoljan, a ne frustriran tužilac", rekla je Del Ponteova na radnom ručku sa stranim dopisnicima koji izveštavaju iz Haga.

Del Ponteova je najavila da će sutra u Briselu u to pokušati da uveri visoke zvaničnike Evropske unije Havijera Solanu i Olija Rena.

Prema njenim rečima, Savet ministara Evropske unije odluku o odnosima sa Srbijom doneće 12. februara. "Ta odluka biće politička, a ja se nadam da će suspenzija pregovora ostati na snazi... S politikom, međutim, nikad ne znate, može se i promeniti", kazala je tužiteljka.

Prema njenim rečima, za nastavak pregovora se u Evropskoj uniji zalažu Italija (što ju je "posebno iznenadilo"), Španija, Austrija i susedi Srbije, dok se tome protive Velika Britanija, Holandija, Nemačka i Francuska.

Tužiteljka je naglasila da su joj u razgovorima garancije da će insistirati na zadržavanju suspenzije pregovora dali šef holandske diplomatije Bernard Bot i britanski ministar za evropska pitanja Džef Hun.

Del Ponteova je ponovila da je Mladić "u domašaju" vlasti u Beogradu i da ga one mogu uhapsiti. Ona je rekla da, iako nema dokaze, veruje da srpske službe bezbednosti i sada tačno znaju gde je Mladić. "Ne hapse ga zato što nemaju dozvolu", primetila je tužiteljka.

"Odlazim zbog visokih troškova"

Ona je naglasila da je glavni razlog za odlazak iz tužilaštva to što je na poslu glavnog tužioca provela mnogo više vremena od njenih prethodnika, Ričarda Goldstona i Luiz Arbur.

Del Ponteova je napomenula i da švajcarske vlasti od nje očekuju da se vrati, pošto su u zemlji postavljena pitanja o visokim troškovima njenog angažmana, koje snosi tamošnja vlada.

Ministar pravde Švajcarske, kako je naznačila, tražio je od nje da se vrati odmah pošto je tokom suđenja umro Slobodan Milošević.

"Mislim da sam završila svoj zadatak i da je pravo vreme da odem i vratim se normalnom životu. Mogu da odem jer nema više istraga, a za suđenja koja su u toku i koja nam predstoje, veoma smo spremni i imamo obilje dokaza. Moj naslednik će imati mnogo lakši zadatak", kazala je Del Ponteova.

Ona je dodala da još ne zna ko će je zameniti na poslu glavnog tužioca. Na pitanje da li je zadovoljna onim što je postigla, Del Ponteova je odgovorila da je to pitanje slično onom "da li je čaša do pola prazna ili puna".

"Ako pogledate šta smo uradili za tih osam godina, to je izvanredno dostignuće... Ali, kad vidim da su Mladić i Karadžić još na slobodi, ne možemo biti zadovoljni", naglasila je glavna tužiteljka.

Ona je ocenila da je smrt Miloševića samo nekoliko meseci pre kraja četvorogodišnjeg suđenja predstavljala "veliki gubitak, veliku frustraciju i razočarenje", ali da je važno da Tribunal već sudi njegovim najbližim saradnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: