Otkucava Časovnik apokalipse

Svetski naučnici juče pomerili u Londonu i Vašingtonu kazaljke na Časovniku apokalipse - simboličnom upozorenju čovečanstvu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.01.2007.

07:49

Default images

Naučnici time skreću pažnju da se svet još više približio atomskoj i ekološkoj kataklizmi. Kazaljke na "satu" pomerene su za dva minuta i sada pokazuju pet minuta do ponoći, koja simbolizuje kraj čovečanstva. Kazaljke su pomerene javno, u isto vreme u Londonu i Vašingtonu, juče u 14.30 po Griniču.

Inače, to je četvrti put posle Hladnog rata da su kazaljke pomerene, a glavni razlog je strah od "nove nuklearne ere" zbog nuklearnog potencijala Irana i Severne Koreje.

Naučnici su, međutim, upozorili da su i klimatske promene gotovo podjednako velika pretnja čovečanstvu kao nuklearno oružje.

"Kao naučnici, svesni smo opasnosti od nuklearnog oružja i njegovog razornog efekta, a učimo i kako ljudske aktivnosti i tehnologije utiču na klimatski sistem na način koji bi zauvek mogao da promeni život na Zemlji", izjavio je ugledni britanski kosmolog Stiven Hoking.

Urednik Biltena atomskih naučnika Mark Straus izjavio je za agenciju AP da časovnik ubuduće neće ukazivati samo na atomsku opasnost, već i na opasnost koju nose klimatske promene.

Bilten atomskih naučnika osnovan je 1945. godine kao glasilo atomskih naučnika zabrinutih za budućnost čovečanstva, a prerastao je u organizaciju usredsređenu na opasnost od aktivnosti čoveka.

Simbolični "časovnik apokalipse" stvorili su 1947. godine naučnici iz Čikaga koji su učestvovali u projektu "Menhetn" kojim je u Drugom svetskom ratu izgrađena atomska bomba. Odluku o pomeranju kazaljki donosi odbor naučnika i političkih analitičara.

Najbliže apokalipsi kazaljke su se našle 1953. godine, posle američkog testiranja hidrogenske bombe, kada je "sat" pokazivao dva minuta do ponoći. "Časovnik apokalipse" je do juče pokazivao da je ostalo sedam minuta do ponoći, a današnje pomeranje kazaljki je prvo od februara 2002.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: