Nađen kovčeg apostola Pavla?

Arheolozi veruju da su pronašli kovčeg sa posmrtnim ostacima apostola Pavla ispod jedne od najvećih crkava u Rimu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 08.12.2006.

08:15

Default images

Kovčeg je pronađen ispod oltara katedrale Svetog Pavla, koja je posle katedrale Svetog Petra najveća crkva u Rimu. Arheološki radovi na toj lokaciji počeli su 2002, a završeni su prošlog meseca. Apostol Pavle postao je hrišćanski svetac, a pogubljen je u 1. veku. Pretpostavlja se da je on tvorac većeg dela Novog zaveta. Njegov kovčeg će uskoro biti izvađen kako bi vernici mogli da ga vide.

Pretpostavlja se da je kovčeg sa ostacima Pavla bio tamo sakriven skoro 200 godina.

Rimokatolička crkva je od arheologa tražila da uklone ogromne mermerne ploče koje su se nalazile ispod oltara. Tokom iskopavanja, oni su, međutim, otkrili kovčeg na kojem na latinskom jeziku piše "Pavle apostol mučenik".

Na njemu su jasno vidljive šupljine kroz koje bi hodočasnici u davnoj prošlosti gurali komade tkanine kako bi dotakli mošti svetog Pavla. Šef tima arheologa koji su radili na toj lokaciji, Đorđo Filipi, kaže da je bio siguran da će ispod oltara naći kovčeg.

Prema njegovim rečima, Rimokatolička crkva je naložila iskopavanja nakon što su brojni hodočasnici koji su Vatikan posetili 2000. godine, kada se slavilo dva milenijuma od rođenja Isusa Hrista, bili razočarani zbog toga što nisu mogli da vide grob svetog Pavla.

Apostol Pavle je, prema predanju, pogubljen odsecanjem glave po naređenju rimskog imperatora Nerona 69. godine nove ere.  Arheolozi kažu da kovčeg nije mogao da bude napravljen posle 390. godine, a pretpostavlja se da je kovčeg data preneo rimski imperator Teodosije.

Katedrala Svetog Pavla sagrađena je u 19. veku, nakon što je izgorela crkva koju je na tom mestu u 4. veku izgradio Teodosije. Pre toga, na toj lokaciji su se nalazile dve manje crkve podignute na mestu na kojem je, prema predanju, sahranjen sveti Pavle.

U crkvi koju je sagradio car Teodosije hodočasnici su mogli da vide kovčeg, koji je najpre bio izložen u samom hramu, a kasnije u njegovoj kripti. Nakon požara 1823, kripta je zajedno sa kovčegom zatrpana i preko nje je napravljen oltar današnje katedrale Svetog Pavla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: