Nedelja, 12.11.2006.

16:43

Sve jače regionalno povezivanje

Predstavnici kompanija iz JIE razgovaraće o zajedničkim planovima na konferenciji magazina Ekonomist o regionalnom povezivanju.

Izvor: B92

Default images

Spajanje Merkatora i Rodić-trgovina, Grandkafe i Kolinske, te najavljeno sjedinjavanje hrvatskog Agrokora i Delte, najzvučniji su primeri povezivanja kompanija zapadnog Balkana. Urednik Ekonomista Miša Brkić smatra da takva poslovna saradnja svima odgovara – građanima će biti dostupni kvalitetniji i jeftiniji proizvodi, kompanije će imati veće profite, a korist će imati i radnici.

"Postoji mogućnost da za ono čega za sad nema, a to je da osim slobodnog kretanja roba i kapitala počne slobodno da se kreće i radna snaga. Dakle, ljudi koji u tako spojenim kompanijama žive u Srbiji ili u Sloveniji moći će da rade u drugim zemljama zapadnog Balkana, i da zarade više, naravno", kaže Brkić.

On smatra da se političari teže odlučuju na povezivanje od poslovnih ljudi, i svojim delima često otežavaju poslovnu saradnju. Kao izgovor sa svoje postupke, državnici zapadnog Balkana navode zaštitu domaćeg tržišta.

Glavni srpski pregovarač za pristupanje jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, CEFTA-i, Milan Parivodić objašnjava, da Srbija nije parafirala taj sporazum jer želi da zaštiti domaću duvansku industriju.

Podršku regionalnom povezivanju daju i međunarodne institucije. Korordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek tvrdi da je sad pravo vreme da biznis zajednica bude prethodnica jačeg socijalnog i političkog povezivanja u regionu:

"Niko ne gleda odvojeno jednu ili drugu zemlju. Mislim da je danas, u vreme globalne ekonomije, uobičajeno da se pita gde je veći broj potrošača. U jugoistočnoj Evropi ima 55 miliona kupaca i niko ne želi da to držište deli na dva, četiri ili osam miliona potrošača. To je besmislica".

Konferencija magazina Ekonomist biće prilka da se prvi put na jednom mestu okupi više od sto najznačajnijih biznismena ovog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: