Mladićev poster u novinama

Glas javnosti objavio poster Ratka Mladića, B92 saznaje da međunarodna zajednica traži reakciju države.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 25.09.2006.

12:35

Default images

Kako saznaje B92, koordinatori Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića, Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević, podneli su zahtev republičkom tužilaštvu da pokrene postupak protiv Glasa javnosti zbog objavljivanja postera. Na jednoj fotografiji je Ratko Mladić u uniformi, a na ostale dve vidi se čovek koji drži veliki Mladićev poster dok pored njega prolaze oficiri Vojske Srbije.

Rasim Ljajić za B92 kaže da je načinjena ogromna šteta objavljivanjem Mladićevog postera. "Ceo dan morali smo da dogovaramo na pozive i da objašnjavamo i ponovo sve uveravamo u iskrenost naše namere da sarađujemo s Haškim tribunalom i uhapsimo Mladića", kazao je Ljajić.

On je apelovao na sve medije, da pokažu minimum odgovornosti, jer se radi o pitanju od najvišeg državnog interesa. Ovakav akt, kazao je Ljajić, jeste zloupotreba medija, a ne izraz slobode.

Najveća fotografija na posteru postavljena je tako da ostaje utisak da oficir salutira prolazeći pored velikog Mladićevog postera.

List je u jučerašnjem broju najavio da će, na zahtev velikog broja čitalaca, objaviti poster Ratka Mladića. List ne navodi gde su načinjene fotografije o kojima je reč, ali može se zaključiti da je to učinjeno na svečanosti na kojoj su promovisani mladi oficiri Vojne akademije.

Međunarodna zajednica traži reakciju

Zaduženi sa saradnju sa Tribunalom, kako saznajemo, odgovarali su celo jutro na pozive iz međunarodne zajednice i pitanje kako je moguće da u jeku navodne akcije da se locira Mladić srpski dnevnik čitaocima poklanja poster sa njegovim likom.

Prema saznanjima B92, Vukčević i Ljajić obratili su se republičkom tužilaštvu, pozivajući se na član 325 Krivičnog zakonika Srbije. Taj član se odnosi na pozivanje na otpor ili neposlušnost prema zakonitim odlukama ili merama državnih organa.

Od republičkog tužilaštva traži se da istraži da li objavljivanje postera sa koga se čitaocima osmehuje najtraženiji haški begunac može biti tumačeno kao pokušaj da se znatno oteža sprovođenje zakonite odluke ili mere državnih organa, koji bezuspešno pokušavaju da ga pronađu.

Inače, za pomenuto delo može se odrediti zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina. Uredništvo Glasa javnosti nije bilo dostupno za komentar.

Zvanično, Vlada Srbije najoštrije je osudila "besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitaocima". Prema saznanjima Vlade, fotoreporter Glasa javnosti je "tendenciozno pomerao" čoveka sa Mladićevom slikom "tako da se stvori utisak da buduci oficiri podržavaju" Mladića.

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu, međutim, nije želeo odgovori na pitanje da li je poster provokacija Vlade Srbije.

Ministarstvo odbrane: Vodnik udaljen

Sa promocije prve klase oficira Vojske Srbije
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom pripreme za svečani defile studenata Vojne akademije fotografiju haškog optuženika Ratka Mladića, "po sopstvenom nahođenju", pozdravljao vodnik prve klase Ž.S.

On je, kako je saopštilo Ministarstvo, odmah udaljen iz Vojne policije i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Ministarstvo je utvrdilo i da je podoficir sa pomenute fotografije završio srednju ugostiteljsku školu i jednogodišnje vojno školovanje, kao i da je bio zadužen za obezbeđenje defilea.

U saopštenju se navodi i da su listovi Kurir i Glas javnosti objavljivanjem fotografija Mladića pored stroja studenata Vojne akademije izmanipulisali javnost, kao i studente Vojne akademije i Vojsku Srbije.

Ministarstvo tvrdi i da je autor fotografija namerno pomerao nosioca Mladićeve fotografije kako bi stvorio utisak da budući oficiri podržavaju osobu koja je optužena za ratne zločine.

Reakcije

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da se energično protivi neprimerenoj odluci Glasa javnosti da objavi poster Ratka Mladića.

"Neprihvatljivo je u medijima tako popularisati ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica", navodi se u saopštenju. NUNS dodaje da je zakonsko pravo svakog medija da slobodno bira sadržaje koje će objaviti, ali da pravila novinarske profesije nalažu i visok nivo odgovornosti vlasnika i udredništva glasila i vođenje računa o interesu javnosti.

G17 plus navodi da je reč o zloupotrebi slobode medija i promovisanju optuženih za ratne zločine.

"To nije prvi put da se, suprotno zakonu, ratni zločinci predstavljaju kao heroji", navodi G17 plus i od javnog tužioca očekuje da reaguje i pokrene postupak protiv onih koji tako pomažu haškim optuženicima i direktno krše zakon.

Socijaldemokratska unija ocenila je da objavljivanje postera Mladića predstavlja "svesnu popularizaciju čoveka koji je optužen za najteže zločine", zbog koga Srbiji preti prekid saradnje sa Evropskom unijom.

"Dobro je znati da se predstavnici lika i dela Ratka Mladića više ne kriju, nego smatraju da se Srbija dovoljno vratila unazad da bi ovakve stvari mogle da prođu nekažnjeno", navodi SDU, postavljajući pitanje da li će reagovati neki predstavnik današnje vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: