"Loša parada" loše i u Rumi

Ulična predstava "Loša parada" italijanskog pozorišta Teatro dei Venti sinoć u Rumi završena pre planiranog kraja.

Izvor: B92

Subota, 26.08.2006.

10:40

Default images

Razlog za prekidanje predstave je napetost koju su izazavali mladići koji su, prema rečima organizatora, svojim ponašanjem mogli da izazovu sukob. Sve se, ipak, mirno završilo. Predstava se u Vojvodini prikazivala bez problema dok u utorak nije reagovao vladika Irinej, koji je predstavu nazvao satanističkom seansom. Inače, predstava govori o sedam grehova, brobi dobra i zla, a na kraju pobeđuje dobro.

Pomenute mladiće legitimisali su dežurni policajci, koji su navodno imali i usmeno naređenje da prekinu predstavu. Predstava ipak nije prekinuta već skraćena i dovedena do kraja, kažu organizatori.

Producent Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin kaže da su policajci naveli da su telefonom dobili naređenje da prekinu predstavu. "Po usmenom obrazloženju, građani su se žalili, a organizator je zvao pomoćnika koji je rekao da se predstava završi. Međutim, policija je i dalje insistirala uz nekoliko vrlo neprimerenih komentara. Saradnja sa ostalim pripadnicima policije bila je korektna, nekoliko mladih koji su se pojavili imali su džepove nečim i tada više nije hteo ništa da rizikuje", rekao je Vulin.

Ranije ove sedmice ista predstava je nakratko prekinuta i u Novom Sadu i to posle zahteva iz Eparhije Bačke. Bački vladika Irinej ocenio je u saopštenju da predstava nije igrokaz već arogantna i primitivna satanistička seansa i da nije bilo drugog izlaza sem obraćanja policiji za pomoć i zastitu. Policija je istim povodom saopštila da je u predstavi jedan broj članova bio neprimereno obučen, navodeći da je reč o odorama koje su podsećale na satanističke motive, i da je to izazvalo uznemirenost šetača. Oni tvrde da nisu prekinuli predstavu, već da su glumce samo pozvali da se vrate na ranije najavljenu trasu kretanja.

Književnik Filip David ocenio je sinoć u Novom Sadu da crkva ima ogroman uticaj u društvu i da se često ponaša kao u vreme inkvizicije. Povodom navoda episkopa Irineja da je predstava italijanske trupe bila satanistička, on je rekao da je satanizam ono što je uradio sveštenik koji je blagosiljao škorpione pre polaska u zločinački pohod i ocenio da se i kod pokojnog vladike Nikolaja Velimirovića mogu naći elementi satanizma. "Zar nije satanizam i ono kada se sveštenik Filaret slikao s mitraljezom i lobanjom u rukama", kaže David i podseća da je Filaret potom postao vladika Srpske pravoslavne crkve.

Književnik i slikar Mileta Prodanović rekao je da se u Srbiji često zaboravlja da su crkva i država razdvojene i dodao da ga veoma čudi nedostatak reakcije javnosti na poslednji istup episkopa Irineja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: