Vetrenjače za struju i u Srbiji

Cena energenata, posebno sirove nafte, raste iz dana u dan, resursi sve siromašniji. Druge vrste energije dobijaju na značaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2006.

07:52

Default images

Srbija ima uslove da koristi više obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, sunce, biomasa, geotermalni izvori i snaga malih vodenih tokova. Mala električna centrala snage desetak kilovata koja koristi snagu vode, vetra ili sunca, zadovoljava sve kućne potrebe za strujom i ne zagađuje životnu sredinu.

Zbog visoke cene struje koja bi bila proizvedena u kućnoj radinosti, domaći resursi gotovo da nisu iskorišćeni. Rastislav Kragić iz Agencije za energetsku efikasnost kaže da u Srbiji na 970 lokacija mogu biti izgrađene male hidroelektrane. "Od toga je nešto manje od 100 izgrađenih elektrana, oko 60, s tim što su u relativno lošem stanju. Svega dvadesetak je u pogonu", kaže on.

U Vojvodini je pokrenuto nekoliko projekata za korišćenje energije vetra. U preduzeću Re-energy, koje gradi vetrenjače, kažu da u naredne tri godine planiraju da izgrade 11 vetrenjača, ukupne vrednosti oko 30 miliona evra. Veljko Janković, generalni direktor Re-energyja, kaže da se prvo postavlja pilot-projekat, vetrogenerator snage 1,1 megavata. "Visok je oko 75 metara, težak je, s konstrukcijom, oko 1.200 tona. Podmiruje 1.200 domaćinstava", kaže on.

Prva vetrenjača za proizvodnju struje u Inđiji biće izgrađena u rejonu sela Beška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: