Šta je anarhija?

U poslednje vreme sve češće se mogu čuti mišljenja da je politička situacija u Srbiji prerasla u anarhiju, ali se o njoj malo zna.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

08:47

Default images

Sem osnovne predstave da je anarhija potpuno bezvlašće, malo ko zna nešto više o toj ideji. O anarhizmu se tokom maja i juna govorilo na nekoliko tribina u Domu omladine, a među predavačima su bili gosti iz Hrvatske i Nemačke. Pitanje je kako izgleda anarhistički pokret danas i koliko ima pristalica u Srbiji.

Savremeni anarhisti ističu da su oni pristalice ideja koje se danas smatraju opšteprihvaćenim i poželjnim, kao što su, na primer, generalni štrajk kao sredstvo političke borbe, zalaganje za decentralizaciju i lokalnu autonomiju i odbijanje služenja vojnog roka. Međutim, grupe koje deluju u Srbiji nisu toliko vidljive i slabije su organizovane, ali ipak postoje i bave se različitim stvarima, kaže aktivistkinja anarhističkog pokreta Sanja Petkovska.

Anarhizam se u svetu najčešće povezuje sa sindikalnim i antiglobalističkim pokretima i protestima koje organizuju u celom svetu, ali i sa organizovanjem terorističkih akcija. Sanja Petkovska smatra da nasilje nije rešenje problema i da nasilne akcije nemaju efekat koji organizatori žele da izazovu.

Anarhisti se, između ostalog, zalažu za društvo koje će počivati na ravnopravnosti i jednakosti i, iako postoji svest o tome da je to teško izvodivo, ističu da se za te ideje ipak treba boriti svim snagama i težiti im kao idealu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: