Ibarska vraćena na ponovno suđenje

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Okružnog suda u predmetu "Ibarska magistrala" i vratio predmet na ponovno suđenje.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

14:42

Default images

Predmet je opet vraćen na ponovno suđenje pošto je sud uvažio žalbe i okružnog tužioca i branilaca optuženih. Ukinutom presudom bivši komandant rasformiranih Crvenih beretki Milorad Ulemek bio je osuđen na 15 godina zatvora, a biši šef DB-a Radomir Marković na 10. Danica Drašković za B92 kaže da u zemlji u kojoj se štite zločinci drugačiju presudu nije mogla ni očekivati.

Portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić izjavila je za B92 da je presuda za "Ibarsku magistralu" po drugi put ukinuta pošto je sud uvažio žalbe okružnog tužioca i branilaca optuženih, ocenjujući da je u postupku za četvorostruko ubistvo nepravilno utvrđeno materijalno činjenično stanje: "Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbe Okružnog javnog tužioca u Beogradu i branilaca optuženih i ukinuo u celosti prvostepenu presudu Okružnog suda u Beogradu u predmetu Ibarska magistrala, protiv optuženog Milorada Ulemeka i ostalih, a zbog krivičnog dela ubistva, i ovaj predmet vraćen je prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Ovakvu odluku Vrhovni sud doneo je zbog bitnih povreda krivičnog postupka i zbog nepotpunog i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja. Tom odlukom VSS-a, produžen je pritvor protiv optuženih."

Ukinutom presudom, suđenje za ubistvo na Ibarskoj magistrali po treći put će ići iz početka. Advokat porodica nastradalih Dragoljub Todorović za B92 kaže da je odluka Vrhovnog suda skandalozna i da je posledica isključive nesposobnost Okružnog suda u Beogradu da jedan proces koji vodi već šest godina dovede do kraja. "To je skandal, nesposobnost beogradskog pravosuđa, to je jedna katastrofalna situacija za Okružni sud u Beogradu da nije u stanju da presudi tako važan predmet i da sada mora ponovo, sve iz početka. Javni tužilac se žalio na visine kazni Miloradu Ulemeku, Iliću, Bujoševiću i ostalima, a tražio je ukidanje presude samo za Markovića, Đurića i Radonjića. Kada se predmet sudi iz početka, to znači da se dokazi ne mogu ponovo čitati ako se ne saglase sve stranke. Tada se svedoci moraju ponovo pozivati, ogroman broj svedoka, po četvrti ili peti put neki svedoci će davati iskaze o činjenicama koje su se dogodile pre sedam godina."

Danica Drašković, sestra Veselina Boškovića, koji je ubijen na Ibarskoj magistrali, za B92 kaže da u zemlji u kojoj vlada štiti zločince, pre svega Ratka Mladića i Milorada Ulemeka Legiju, drugačiju presudu nije mogla ni očekivati: "Ja ne očekujem ništa u ovoj zemlji, ni pravdu, ni kažnjavanje onih koji zaslužuju. Ništa me nije iznenadilo. Posle predaje Legije i njihovog razgovora od tri sata sa zločincem i sa rukovodiocem eskadrona smrti, ništa me nije iznenadilo. Oni su se tada i dogovorili da će Legija biti na slobodi, samo je pitanje na koji način će da završe i koliko će da rastežu suđenje i kada će doći radikali i DSS na vlast. Verovatno je to blizu pa je zato i ova presuda doneta, da se ponovi suđenje, da se sačeka godinu-dve, a u međuvremenu će doći oni sa kojima su oni taj zločin i planirali."

Zbog učešća u četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistrali, 29. juna 2005, Okružni sud u Beogradu je na po 15 godina zatvora osudio bivšeg komandanta rasformiranih "crvenih beretki" Milorada Ulemeka, kao i pet bivših članova te jedinice - Branka Berčeka, Nenada Ilića, Nenada Bujoševića, Dušana Maričića i Leonida Milivojevića. Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković osuđen je na 10 godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela, dok je bivši šef Uprave carina Mihalj Kertes osuđen na tri godine zatvora. Bivši šef beogradske policije Branko Đurić i bivši šef beogradskog DB-a Milan Radonjić oslobođeni su optužbi da su bili pomagači.

Đorđe Mamula: Tragedija se nastavlja

Funkcioner DSS-a Đorđe Mamula izjavio je da je "neshvatljivo da ni posle šest godina ne može da se donese konačna presuda povodom teške tragedije na Ibarskoj magistrali, gde su poginula četvorica članova Srpskog pokreta obnove".

"Sudije moraju biti nezavisne, ali i odgovorne", rekao je Mamula, reagujući na odluku Vrhovnog suda Srbije da ukine presudu u slučaju "Ibarska magistrala". "Ponovnim ukidanjem presude, ta tragedija se nastavlja i porodice stradalnika ponovo postaju žrtve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: