Šta sadrže medicinski dokumenti?

Žalbeno veće Tribunala odlučivaće o zahtevu za obelodanjivanje medicinske dokumentacije o Slobodanu Miloševiću.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

14:08

Default images

Dva predsednika Haškog tribunala - aktuelni, Fausto Pokar, i bivši, Teodor Meron - sedeće u veću koje će odlučivati o zahtevu da oznaka "poverljivo" bude skinuta sa dokumenata vezanih za zdravstveno stanje Slobodana Miloševića.

Taj zahtev sudu je uputio britanski advokat Stiven Kej, Miloševićev branilac po dužnosti, koji posle njegove smrti zastupa porodicu Milošević. Prvostepeno veće sudije Patrika Robinsona, koje je sudilo Miloševiću, konstatovalo je da nije nadležno da skine oznaku tajnosti sa tražene dokumentacije, posle čega se Kej obratio sudu sa zahtevom da se tim pitanjem pozabavi Žalbeno veće. Predsednik suda Fausto Pokar imenovao je u sredu petočlano veće, u kom će, sem njega i Merona, sedeti sudije Muhamed Šahabudin, Mehmed Gunej i Andresia Vaz.

U zahtevu Stivena Keja za obelodanjivanje medicinske dokumentacije navodi se da će ona, između ostalog, pokazati šta su dodeljeni branioci preduzeli da Miloševiću obezbede privremeno puštanje na slobodu radi lečenja i kakav je bio stav Miloševića o tom pitanju. Kej je naveo da se u pomenutoj dokumentaciji nalazi i objašnjenje zašto je Milošević bio zabrinut zbog tretmana u pritvoru u Ševeningenu.

Po njegovoj oceni, obelodanjivanje Miloševićeve medicinske dokumentacije nije važno samo za njegovu porodicu, već i za javnost, koja je zainteresovana za taj proces. Haško tužilaštvo se ne protivi tom Kejovom zahtevu. Interna istraga o smrti najpoznatijeg haškog optuženika, koju vodi zamenik predsednika Haškog tribunala sudija Kevin Parker, još nije završena.

Slobodan Milošević umro je od infarkta, 11. marta, u svojoj ćeliji u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: