Koštunica: Moja odgovornost

Vlada Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom obeležila je juče dvogodišnjicu rada, dobro ocenivši svoj rad.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.03.2006.

10:14

Default images

A iako je tek čeka rešavanje najbitnijih državnih pitanja, Vlada smatra da ima više uspeha od neuspeha. Problem čijim se rešavanjem Vlada Srbije u ovom trenutku ne može pohvaliti je pre svega saradanja sa Haškim tribunalom i izručenje Ratka Mladića. Za ispunjenje te obaveze Srbija je od Brisela nedavno dobila novi rok – kraj marta ili početak aprila

Ako Mladić do tada ne bude u Hagu, pregovori sa EU biće prekinuti. Premijer Koštunica je u vezi sa tom obavezom optimista. "Polazim od toga da ćemo mi tu obavezu ispuniti. Ne bih bio toliki pesimista niti skeptičan kao vi, a naravno da je odgovornost vlade i ponajviše moja odgovornost", rekao je Koštunica.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da pregovori o pridruživanju EU neće biti prekinuti zbog neisporučivanja Mladića, ali da bi mogli biti odloženi. Gostujući u emijisi Poligraf B92 Labus je rekao da hapšenje generala Mladića ne zavisi više od političke odluke.  

"To je pitanje sposobnosti naših službi. To nije više nikakvo političko pitanje da li je vlada za to ili nije. Vlada je pre godinu dana donela odluku, uspeli smo putem pregovora 17 slučajeva da rešimo putem pregovora, a sa generalom Mladićem nema pregovora niti znamo gde je, i tu mora da postoji druga procedura", rekao je Labus.

Prema Labusu, ne bi bilo dobro da šefovi tajnih službi i ministar policije budu smenjeni ako Mladić ne bude uhapšen do 5. aprila, jer bi se time izgubili meseci na ponovno konstituisanje mreže koja radi na tom slučaju.

Petrović: Više nema prepreka

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Goran Petrović ocenio je da više ne postoji nijedna prepreka da se Ratko Mladić nađe u Haškom tribunalu.

"Predsednik vlade je juče rekao da je postignut politički konsenzus i da je doneta politička odluka da on mora u Hag i da je sve što se sada dešava samo tehničko pitanje", rekao je Petrović novinarima posle seminara "Izazovi izveštavanja o policiji i kriminalu".

On smatra da vlada mora da pripremi javno mnjenje za izručenje Mladića. "Besmislene su priče da li je Mladić lociran, da li se sa njim pregovara, pošto će se on na bilo koji način pojaviti tamo gde treba da se pojavi", zaključio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: