Kondoliza Rajs u Nemačkoj

Kondoliza Rajs, državna sekretarka SAD, počela je evropsku turneju posetom Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2005.

11:02

Default images

U Berlinu su se srele Angela Merkel i Kondoliza Rajs. Glavna tema razgovora državne sekretarke jedine svetske supersile i kancelarke najjače zemlje EU, bila je afera oko tajnih letova CIA-e i prevoza osumnjičenih za terorizam u tajne zatvore u istočnoevropskim zemljama u kojima su, navodno, bili mučeni.

Kondoliza Rajs je rekla da će, ukoliko su u ratu protiv terorizma počinjene greške, Vašington ozbiljno raditi na njihovom otklanjanju.

Berlin očekuje da se SAD u borbi protiv terorizma pridržavaju demokratskih pravila igre. To je rekla nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa Kondolizom Rajs, razgovarajući o  tajnim aktivnostima CIA-e i prebacivanju pritovrenika koji se sumnjiče za terorističke aktivnosti.

Kondoliza Rajs je rekla da administracija Džordža Buša ne toleriše torturu i mučenje: “Razgovarale smo o pitanjima o kojima je štampa pisala, a koja se tiču pritvorenika. Ponovila sam kancelarki ono što sam i juče rekla, a to je da, pre svega, Sjedinjene Države ne podržavaju koncelpt mučenja. Mučenje i zavera u cilju mučenja su u suprotnosti sa američkim zakonom, kao i američkim međunarodnim obavezama. Predsednik Buš je jasno stavio do znanja da će Amerikanci delovati u skladu sa zakonom i našim međunarodnim obavezama".

Kao što je bilo očekivano, konzervativna nemačka kancelarka ni jednog trenutka nije kritikovala Vašington. Angela Merkel je rekla da je važno da se u borbi protiv terorizma koriste primerena sredstva u skladu sa međunarodnim pravom: “Tema koja je u žiži javnosti ovih dana jesu nedozvoljeni letovi CIA-e. Tokom razgovora došle smo do pitanja o pravcima i principima naše spoljne politike. Uvek treba da imamo na umu da ona treba da daje najpoželjnije rezultate u skladu sa pravilma demokratije i obavezama koje smo prihvatili. Ujedno našim obaveštajnim službama mora da bude omogućeno da obavljaju svoj posao kako bi se suočile sa pretnjama po naše društvo".

Inače, u Nemačkoj se rasplamsala rasprava da li je i kojoj meri vlada Gerharda Šredera znala za tajne letove i tajne zatvore američke obavestajne službe. Mediji su objavili da je Nemačka kontrola leta vladi u Berlinu dala spisak iz kojeg se vidi da je CIA najmanje 437 puta koristila nemački vazdušni prostor ili nemačke aerodrome za tajne letove i prebacivanje zatvorenika u tajne zatvore.   

Kondoliza Rajs je iz Berlina otišla u Rumuniju, zemlju koja je identifikovana kao jedna od mogućih tajnih destinacija CIA, što je Bukurešt demantovao. Nakon toga putuje u Kijev i Brisel.

Prema ispitivanju javnog mnenja, većina građana osam zemalja, američkih saveznika u Iraku, ne želi da SAD tajno ispituju osumnjičene za terorizam na njihovoj teritoriji. Dve trećine ispitanika u Kanadi, Meksiku, Južnoj Koreji, Španiji,  Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji protivi se tome da Vašington tajno ispituju osumnjičene za terorizam u njihovim zemljama. S druge strane, dve trećine anketiranih Amerikanaca podržava istrage koje bi američke obaveštajne agencije sprovodile na svojoj teritoriji.

ABC: Zatvorenici Al Kaide u zatvorima CIA

TV mreža ABC navodi da je CIA u dva zatvora u istočnoj Evropi, u nekadašnjoj bazi Varšavskog pakta, držala pripadnike Al kaide do novembra, kada su te ustanove zatvorene zbog izveštaja o njihovom postojanju. Pozivajući se na izvore iz CIA, ABC prenosi da je 11 zatvorenika Al kaide iz tih zatvora prebačeno u severnu Afriku, a da su se SAD postarale da sve osumnjičene prebace iz Evrope na druge lokacije, pre dolaska Kondolize Rajs u Evropu. Ista televizija dodaje da su izvori iz Poljske identifikovali jednu bazu kao lokaciju jednog od tajnih zatvora, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: