"Slobodan uvoz automobila"

Građani Srbije od ponedeljka mogu da uvezu polovne autobomobile bez ograničenja, ali tip motora mora biti euro3.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2005.

18:10

Default images

To u praksi znači da će se moći uvesti vozila do sedam godina starosti. Na našim ulicama voze se automobili prosečne starosti 16 godina. Do pre godinu dana mogla su se uvesti polovna kola stara do šest godina, ali je to Vlada zabranila zbog izuzetno velikog uvoza u odnosu na izvoz. Pošto je uvoz smanjen, stekli su se uslovi za novu uredbu.

Prema objašnjenju stručnjaka za automobile Predraga Đukića, to znači da će se moći uvesti vozila starosti do sedam godina, s obzirom na to da su se počela prvi put proizvoditi kola sa euro3 motorom 1998. godine. To su modeli proizvođača Mercedes, BMW-a, Saab, dok su ostali proizvođači automobila takav tip uveli 2000. godine. Đukić kaže da je reč o automobilima koja su u relativno dobrom stanju, savremeno opremljena i kojima je pala cena na tržištu, tako da će biti pristupačna našim građanima.

Kako je izjavio ministar finansija Mlađan Dinkić, standard motora mora biti minimum euro3, kako bi bilo smanjeno zagađenje okoline, odnosno emisije izduvnih gasova. Dakle, bez obzira na godine starosti, taj standard se mora poštovati, rekao je Dinkić.

Osnovni razlog za ograničavanje uvoza automobila godinama starosti je bio poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa, a s obizorm da je taj cilj ove godine ostvaren stekli su se uslovi za slobodan uvoz vozila, naveo je Dinkić. On je ponovio da je u prvih 10 meseci ove godine izvoz za 35 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, a da je uvoz povećan samo sa četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: