Prijava zbog surovosti kafilerije

Psi-lutalice su jedan od većih problema Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2005.

09:20

Default images

Pomenut problem veterinarska stanica u Vrbasu je rešavala na drastičan način. Ta veterinarska stanica je imala i kafileriju. Iako postoji mogućnost sterilizacije pasa, njihovog udomljavanja i, u krajnjem slučaju, bezbolnog uspavljivanja, mnogi koji, po prirodi posla, odlučuju o sudbini životinja, uglavnom prema njima nemaju human odnos.

Zoltan Dognar je radio u kafileriji u Vrbasu i priča šta se dešavalo prethodnih godinu dana. "Kada sam dobio otkaz, direktor je naredio jednom tehničaru da radi taj posao. Ni direktor ni taj tehničar nisu vodili brigu. Psi nisu imali ni hranu, ni vodu po 10 ili 15 dana, a više puta sam video ekstremitete pasa jer su se međusobno jeli", kaže on.

Dognar kaže da je, uz saglasnost republičkog veterinarskog inspektora iz Vrbasa, lutalice ubijao strujom, i to posle tri i više dana od hvatanja. "Sada, međutim, pse ubijaju odmah. Iz kaveza treba izvaditi psa. To smo radili po dvojica. Postoji specijalna sajla, s metalnom drškom, malo dužom, pa se sajla nabaci na vrat životinji i zategne. Onda se pas izvadi iz kaveza i prebaci preko grane, da visi i onda mu se da injekcija. Onda pas, kad ga pustite, još trči po dvorištu, sem kad tehničar pogodi pravo u srce, tada se odmah umiri", kaže on.

"Nedopustivo ponašanje"

Kosti pasa ispod kaveza
Orka, organizacija za brigu o životinjama, nadležnoj veterinarskoj inspekciji je podnela prijavu protiv Veterinarske stanice u Vrbasu. Predsednik Orke Elvir Burazerović kaže da je nedopustivo da se tako nešto događa i dodaje da se radi o mučenju žvotinja, a ne rešavanju problema pasa-lutalica.

"Uhvaćene lutalice sa ulice moraju, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti životinja, biti čuvane najmanje tri dana, kako bi vlasnici, koji su izgubili životinju, mogli doći po nju. Uhvaćenim životinjama moraju biti obezbeđeni hrana i voda i s njima mora biti postupano humano. Te životinje mogu biti lišene života na human način jer je dozvoljen preparat T61, a injekcija se daje u venu, bez bilo kakve struje i udaranja, to ne  dolazi u obzir", kaže on.

Burazerović kaže da su na potezu Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija u Vrbasu, ali dodaje da takve prijave najčešće bivaju ignorisane.

"Postupanje u skladu sa zakonom"

Direktor veterinarske stanice Vrbas Vojislav Dimitrijević kaže da ta ustanova obavlja poslove hvatanja i uništavanja pasa i mačaka lutalica i da s njima postupa u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zastiti životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: