Kargo-terminal ipak bez tendera?

Novi obrt oko Aerodroma Beograd: raspisan tender koji nije predviđen zakonom. Engel: zašto je ministar odobrio?

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2005.

19:05

Default images

Komisija za zaštitu prava ponuđača odbacila je žalbu švajcarsko-izraelske kompanije "Engel" i proglasila se nenadležnom u procesu izbora partnera za gradnju kargo terminala i logističkog centra na aerodromu. Engel-grup koji je izgubio na tenderu, uložio je žalbu zbog toga što smatra da su prilikom konačne odluke primenjeni drugačiji kriterijumi od onih koji su bili prvobitno propisani uslovima u tenderu.

Nadležni u upravi Aerodroma kažu da će to javno preduzeće sada formirati zajedničku firmu sa Din korpom za dogradnju Aerodroma.

Predstavnik Kompanije Engel Dejvid Erikson, kaže da su bili vrlo iznenađeni i šokirani kad ih je Komisija za zatitu prava ponuđača pismeno obavestila da Zakon o javnim nabavkama ne predviđa takvu vrstu tendera i da prema tome zakonski nema ni pobednika, i gubitnika, niti ima zajedničkog ulaganja kao što je danas objavio Aerodrom Beograd:

"Osim toga, Uprava nas je obavestila da ni pre godinu dana, u martu 2004, nije odobrila tender, jer zajedničko ulaganje između aerodroma i stranog investitora ne spada u tendere po Zakonu o javnim nabavkama. Zbog toga, razmatramo mogućnost sudske zaštite i nadoknade štete, jer smo bili navedeni da učestvujemo u tenderu koji ne postoji i bili smo primorani da potrošimo veliku sumu novca. Na kraju, smatramo da treba odgovoriti na jedno krupno pitanje: zašto je Aerodromu bilo potrebno da sprovodi tender po zakonu o javnim nabavkama, iako ih je uprava prošle godine obavestila da zajedničko ulaganje ne spada pod Zakon o javnim nabavkama i zašto je ministar za kapitalne investicije to odobrio?"

Predsednik tenderske komisije Goran Kaličanin, kaže da žalba sudu od kompanije koja je izgubila na tenderu, ne može da zaustavi nastavak posla, već da Engel može samo da podnese tužbu za naknadu štete, ali ne mogu da utiču na izgradnju terminala: "Mi smo mogli bez ikakvih problema da pozovemo bilo koju kompaniju u svetu i da sa njom započnemo pregovore o strateškom partnerstvu. Ali baš da bi izbegli dilemu mi smo se odlučili da raspišemo tender".

Dilema koja se u javnosti javila jeste i da li je firma Din Korp pravi izbor za strateškog partnera s obzirom na navode medija o tome da se ta kompanija umešana u malverzacije u vezi sa prodajom oružja i prostitucijom, kao i da je Din korp paravan za prljave poslove CIA-e.

U Aerodromu kažu da oni nisu nadležni da utvrđuju koja kompanija je dostojna da bude strateški partner, a koja nije. U kompaniji Din korp kažu da oni imaju mnoge klijente a da su među njima i američka vojska i mnoge strane vlade.

Gregori Lagana, potpredsednik Dinkorpa za odnose sa javnošću: "Mi moramo odmah da počnemo da radimo, da utvrđujemo datume, da kalkulišemo finansije i da počnemo da privlačimo strane investitore. Cela poenta je u tome. Mi sada moramo da pozovemo kargo operatore da se preusmere na Aerodrom Beograd".

Dok Engel grupa smatra da je u pitanju velika korupcija i da će sudski spor sigurno obustaviti početak posla, nadležni na Aerodromu Beograd najavljuju, da će već do kraja godine ceo teretni terminal biti završen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: