Dogovor u "Jatu"

Posle odluke Vlade Srbije da izdvoji preduzeće "Jat tehnika", avio-mehaničari "Jata" su odlučili da prekinu tronedeljni štrajk.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.04.2005.

09:10

Default images

Osnivanjem posebnog preduzeća "Jat tehnika" tehničko održavanje aviona biće izdvojeno iz državne avio-kompanije kao celina, a Sindikat avio-mehaničara je u četvrtak uveče postigao dogovor s Vladom Srbije da u petak u podne rad bude nastavljen, izjavio je predsednik tog sindikata Dragan Bogdanović.

"Izdvajanjem 'Tehnike' smo dobili mogućnost da radimo na avionima stranih kompanija, da deo novca koji sami budemo zaradili možemo i da podelimo, što je bio jedan od naših zahteva. Dakle, koliko budemo radili i imali posla, tolike će nam biti plate. Odvajanjem 'Tehnike' od matične kompanije dobijamo šansu da na tržištu pokažemo koliko vredimo", kaže on.

Bogdanović dodaje da je s Vladom postignut dogovor o mehaničarima kojima su tokom štrajka uručeni otkazi. "Svih 607 mehaničara se vraća na posao. Postignut je dogovor, nijedan mehaničar neće biti suspendovan, neće dobiti otkazi ili biti izložen bilo kakvoj represiji", kaže on.

Starčević: Normalizacija saobraćaja u nedelju

S druge strane, vršilac dužnosti generalnog direktora "Jat ervejza" Nebojša Starčević najavio je da će ta aviokompanija od nedelje, 10. aprila, normalizovati redovni saobraćaj, jer se očekuje da svi aviomehaničari u subotu doći na svoja radna mesta.

Starčević je objasnio da će zaposleni na tehničkom održavanju aviona u prvo vreme raditi u okviru "Jata" dok se za 20 do 30 dana ne bude potpuno formiralo preduzeće "Jat tehnika", u koje bi trebalo da pređu svi zaposleni.

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić izjavio je da je izdvajanjem "Tehnike" "Jat" ušao u restrukturiranje i da su svi štrajkovi u toj državnoj aviokompaniji okončani.

Avioinženjeri ne odustaju

Međutim, jedan štrajk u "Jautu je ipak nastavljen. Naime, predsednik Sindikata avioinženjera "Jata" Vera Vasović kaže da inženjeri nastavljaju zakonski štrajk započet u subotu, 2. aprila, kojim mogu da ograniče samo domaći aviosaobraćaj do 30 odsto punog obima.

Prema njenim rečima, štrajk avionženjeraa će sigurno trajati do ponedeljka pošto se štrajkačima nije obratio niko iz poslovodstva kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: