Otvorena podzemna garaža

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović otvorio je novu podzemnu garažu u centru Beograda.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

19:00

Default images

Za njenu izgradnju bile su potrebne dve godine, hiljade kamiona odnesene zemlje i tone betona, a sve to da bi Beograđani dobili 450 novih parking mesta u najstrožem centru grada.

Prva dva dana u novoj garaži parkiranje će biti besplatno, a posle toga Parking servis počinje da naplaćuje ulaz u novu garažu ne bi li se isplatilo skoro šest miliona evra, koliko je u taj objekat uložila Skupština grada, odnosno Beograđani.

Od kada je objavljeno da će se ispod Pionirskog parka napraviti parking prostor, mnoge arhitekte i urbanisti bili su protiv toga, smatrajući da je ta investicija suviša skupa i da se novac može pametnije utrošiti. Međutim, gradonačelnik Nenad Bogdanović, koji je pre građana isprobao garažu, nakon završetka radova, ubeđen je da je garaža dobro ulaganje.

"Kada su drugi evropski gradovi gradili ovakve garaže pre 25 godina, mi nismo. Čekali smo 25 godina. I oni koji su tada trebali da ih grade nas su kritikovali ove dve godine do kraja. Zato smo mi danas odlučili da uđemo sa autom od pre 25 godina, koji je tada trebalo da se parkira u ovu garažu", rekao je Bogdanović.

Sa gradonačelnikom su u automobilu marke "spaček" bili i njegovi najbliži saradnici. Među njima i Živorad Anđelković, šef Parking servisa, koga Beograđani od milošte zovu Žika Pauk. On se nada da će, kada parkiranje u novoj garaži pređe u naviku Beograđana, biti manje odnošenja automobila paukom: "Ova garaža je bar za ovaj deo grada bajpas sistem da možemo da se malo konfornije ponašamo. Opet će ostati ono – ako hoćete da kupite nešto, recimo preko puta, u Srpskih vladara, moraćete da prošetate tih 30 metara, dok se malo naviknemo na to kao konformisti za ovaj deo grada."

U gradskoj upravi najavljuju izgradnju novih podzemnih garaža u centru. Jedina razlika u odnosu na ovu biće to što ih neće graditi Skupština grada, već privatnici koji dobiju koncesiju za izgradnju.

Inače, na mestu gde se sada nalazi nova garaža nekada davno bilo je rimsko groblje. Majstori su čak i dok su radili pronašli grobnicu jednog bogatog Rimljanina. Ona je preneta u istorijski muzej, a mesto na kome je Rimljanin počivao skoro dve hiljade godina od danas će zauzimati automobili savremenih Beograđana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: