Ko je šta dobio u Briselu

Premijer Crne Gore Milo Đukanović boravio je u petak u Evropskom parlamentu, gde obrazlaže predlog za transformaciju SCG.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2005.

09:00

Default images

Zaključke sastanka crnogorskog premijera Mila Đukanovića i visokog predstavnika Evropske Unije Havijera Solane da u ovoj godini neće biti razmišljanja i poteza u pravcu raspisivanja referenduma o opstanku Srbije i Crne Gore, srpski premijer i crnogorska opozicija ocenili su kao ohrabrujuće.

Iako je Đukanović u Evropskom parlamentu obrazložio predlog Podgorice za transformaciju SCG u zajednicu nezavisnih država, jučerašnje njegove stavove, posle susreta sa Solanom, oštro su kritikovale pristalice crnogorske nezavisnosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u petak je u Briselu, u razgovoru sa novinarima rekao da zaključci sastanka ne znače da je Havijer Solana odbacio crnogorski predlog o Savezu nezavisnih država: "Moj utisak je, da li zbog nekih nepreciznosti s naše strane ili zbog možda previše glasnog takvog doživljaja naše inicijative od Beograda, u Briselu je stvoren utisak da je naša inicijativa nešto što je u suprotnosti sa agendom, koju smo dogovorili sa EU. Dakle, moji razgovori sa gospodinom Solanom su samo poslužili da se razjasnimo da to nije nikakva zamena za našu dosadašnju politiku”.

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da zaključci sastanka u Briselu predstavljaju i priznanje politici Vlade Srbije: "Možemo sa zadovoljstvom da zaključimo da su jučerašnji razgovori u Briselu pokazali još jednom ispravnost opredeljenja Vlade kada je u pitanju očuvanje državne zajednice, još jedanput je prednost data integracijama, a ne dezintegracijama.”

Na pitanje novinara da li će biti izbora u SCG, Koštunica je odgovorio: ”Prvo će biti Studije o izvodljivosti, a onda će Studija o izvodljivosti, po mom najdubljem uverenju, itekako podsticajno delovati na učvršćivanje državne zajednice.”

Povodom jučerašnje Koštuničine izjave da je razgovor crnogorskog premijera pokazao da je on zapravo odustao od predloga nezavisnih država, Đukanović kaže: “Zna dobro gospodin Koštunica da državno rukovodstvo Crne Gore nije odustalo od svog predloga kao što vrlo konzistentno zastupamo sve ove četiri godine naš koncept odnosa između Srbije i Crne Gore.”

"Politički bi bilo neodgovorno da o tako vitalnom pitanju ne počnemo pravovremene konsultacije s partnerima u Srbiji", rekao je Đukanović i dodao da bi referendum i tada bio održan početkom 2006.

Oli Ren: Povelja mora biti poštovana

Zamoljen da kaže da li EU smatra da pitanje neposrednih izbora za parlament državne zajednice znači delovanje pravne države, evropski komesar za proširenje, nakon susreta sa Milom Đukanovićem, je naglasio da "Evropska komisija potpuno podržava delovanje visokog predstavnika EU Havijera Solane u cilju pospešenja ustavnih rešenja u SCG". "Naš stav je da Ustavna povelja mora biti poštovana i ja imam poverenja da će unutrašnji dijalog Srbije i Crne Gore u tome smislu doneti plodove", rekao je evropski komesar.

Ren je istakao da se veoma nada da će Vlada Crne Gore u potpunosti iskoristiti dvostruki kolosek u približavanju SCG EU, usredsrediti se na reforme, poboljšanje pravnog sistema i nadgradnju kapaciteta državne uprave za ostvarenje tih reformi. "Ja sam više bio iznenadjen nekim političkim inicijativama ali očekujem da u idućim nedeljama i mesecima žiža napora bude u sprovodjenju evropskog programa", stavio je do znanja evropski komesar jasno misleći na predlog Podogorice za formiranje zajednice nezavisnih država Srbije i Crne Gore.

Medojević: Diktatorski

Izvršni direktor Grupe za promene Nebojša Medojević smatra da Đukanović stavom iznetim u Briselu pokazuje da mu je stalo samo da vlada.

"Čim dođe u kontakt sa Solanom, Đukanović, kao svaki diktator, totalitarni autokrata, uvek popušta pred snagom i silom jačeg i time pokazuje da nema nikakav čvrst stav o nezavisnosti Crne Gore, već da ga interesuje nezavisna, ničim kontrolisana, njegova lična, vlast", kaže on.

Medojević ipak smatra da uticaj Brisela nije bio presudan na promenu stava Đukanovića po pitanju odnosa u SCG. "Toliki pritisak Brisela ne bi urodio plodom da ni Đukanović sam nije želeo jednu varijantu u kojoj će stalno moći da za probleme u Crnoj Gori optužuje Srbiju. Nisam neko ko veruje da je Solana isuviše pritiskao, više verujem da je Đukanović sam otišao u Brisel da bi mu to poslužilo kao alibi da odustane od sopstvenog predloga", kaže Medojević.

I Solana i Đukanović izjavili su da je u 2005. najvažnije približavanje SCG EU.

Šta kažu političari u Crnoj Gori

Predstavnici crnogorskih opozicionih partija ocenjuju da je Solana upozorio Đukanovića da se drži Beogradskog sporazuma.

U najjačoj opozicionoj stranci Socijalističkoj narodnoj partiji takođe smatraju da je Đukanović dobio otvoreno upozorenje. Potpredsednik Radomir Milović: Njegova zamisao, odnosno najnovija inicijativa, u smislu razgovora o nekom razdruživanju, praktično nije ni komentarisana kod gospodina Solane, što će kazati da je ona, u ovom momentu, bukvalno neprihvatljiva za EU i gospodina Solanu lično.

U vladajućoj koaliciji ocenjuju da su stavovi Havijera Solane umereni i da sve više idu ka neutralnosti po pitanju opstanka državne zajednice, a što zvaničnoj Crnoj Gori odgovara.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: