Iran uranijum nabavlja od Rusije

Iran i Rusija su potpisali sporazum o nabavci obogaćenog uranijuma za prvi iranski nuklearni reaktor u Buširu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.02.2005.

11:40

Default images

Sporazum su potpisali potpredsednik Irana, Golamreza Agazadeh i šef ruske Agencije za atomsku energiju, Aleksander Rumjancev. Kako prenosi Asošiejted pres, sporazum koji je trebalo da bude potpisan u subotu, potpisan je tek pošto su dvojica zvaničnika obišli iranski nuklearni kompleks, čija je vrednost 800 miliona dolara.

Datum o prvoj isporuci obogaćenog uranijum još nije saopšten, ali bi prema predlogu sporazuma, Iran mogao da počne nabavku goriva iz Rusije za aktiviranje reaktora, a Rusija bi trebalo da obezbedi da iskorišćeno gorivo bude vraćeno nazad u zemlju, kako bi se osiguralo da ga Teheran ne koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

SAD protive se tom sporazumu, kao i približavanju Irana i Rusije, smatrajući da Iran proizvodi nuklaerno oružja, zbog čega ga inače, svrstavaju u zemlje "osovine zla". Inače, Iran je bila jedna od tema samita SAD-Rusija, nedavno održanog u Bratislavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: