Bulatović: Stanje stabilno

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović kaže da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2004.

08:36

Default images

"Stanje je stabilno, ali na ukupnu bezbednosnu situaciju i dalje negativno utiču aktivnosti albanskih terorista na Kosovu i ekstremista u nacionalno mešovitim sredinama u centralnoj Srbiji", rekao je Bulatović na sednici Odbora Skupštine Srbije za bezbednost, podnoseći godišnji izveštaj o radu BIA.

Bulatović je izjavio i da na ukupnu bezbednosnu situaciju negativno utiču i određene aktivnosti inostranih faktora, povezanih sa raznim vrstama kriminala, koji rade protiv interesa Srbije. "To će biti težište rada BIA u narednom periodu", rekao je Bulatović.

Bezbednosno-informativna agencija za sada ne raspolaže informacijama da bi se uskoro moglo ponoviti nasilje nad srpskim stanovništvom na Kosovu, slično kao 17. marta, izjavio je Bulatović. On je rekao da Agencija nije neposredno prisutna na Kosovu, ali da "razmenjuje informacije sa obaveštajnim službama drugih zemalja koje su zainteresovane da se tamo ne ponovi 17. mart". "Za sada, iako naravno postoji rizik zbog njihovih unutrašnjih tenzija, promena, izbora, najava odlaska Haradinaja u Hag i ostalom, nema informacija da može da dođe do određenih nemira prema Srbima i prema KFOR-u i UNMIK-u. Za sada ne raspolažemo informacijama da bi se nešto u bližem periodu moglo dogoditi", rekao je Bulatović.

Šef BIA kaže da se u Raškoj oblasti prate aktivnosti pojedinih islamskih grupa, koje bi ubuduće mogle ugroziti ustavni poredak. "Pratimo pojavu ekstremista sa radikalnim islamskim predznakom, kao što su vahabiti, koji bi mogli postati baza za ugrožavanje ustavnog poretka", tvrdi Bulatović.

Odbor za bezbednost je prihvatio izveštaj o radu BIA većinom glasova. Uzdržani su bili samo poslanici Demokratske stranke. Inače, izveštaj BIA prvi put je predstavljen na sednici koja je, glasovima članova odbora radikala, DS-a i SPO-a, bila otvorena za javnost.

Političke igre i BIA

Osim stanja na Kosovu i jugu Srbije, poslanike i članove Odbora za bezbednost zanimala je reorganizacija BIA, kao i informacije o tome koliko ljudi neovlašćeno ima legitimaciju Državne bezbednosti. Poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović nije u potpunosti zadovoljan Bulatovićevim odgovorom na to pitanje. "Još uvek mi, moram priznati, nije jasno koliki je broj pripadnika BIA imao značku i legitimaciju pod imenom DB-a i na nezakonit način je dobio, a sada je još uvek je u službi. Odgovor na to pitanje nisam dobio", kaže Omerović.  

Odgovarajući na pitanja članova Odbora u vezi sa prisluškivanjem političkih neistomišljenika i novinara, Bulatović je rekao da to BIA danas ne čini, ali da prisluškuje isključivo po odluci Vrhovnog suda Srbije i Specijalnog suda, a uskoro će i Arhivu Srbije biti predati na čuvanje svi dokumenti državne bezbednosti stariji od 30 godina, što čini 90 odsto arhive BIA.

On je kazap da BIA nema saznanja da je bivši savetnik pokojnog premijera Zorana Đinđića, Zoran Janjušević, raspolagao tehnikom za prisluškivanje, ali da postoje ozbiljne indicije da u Srbiji ima nekoliko ilegalnih vansistemskih prislušnih centara. Bulatović je najavio da će 2005. godine BIA posvetiti punu pažnju da bi se suzbila ta opasnost po sigurnost građana i države.

Gde je droga iz Komercijalne banke?

Komercijalna banka
BIA nema potpunih podataka oko droge koju je svojevremeno Državna bezbednost uskladištila u trezoru Komercijalne banke i Bulatović je kazao da se to može utvrditi jedino u sudskom postupku. BIA je utvrdila da nedostaje nekoliko kilograma droge i da postupak uništavanja heroina pripadnici DB nisu sproveli do kraja u skladu sa zakonom, kaže Bulatović. "Nije bilo odluke suda i nije obezbeđeno prisustvo pravosudnih organa pri uništavanju droge. U transportu i seljenju bilo je neuobičajenih postupaka. Uzeli smo potrebne izjave i dostavili tužiocu".

Prvi čovek BIA-a nije mogao da odgovori ni na pitanje potpredsednika Odbora Dragana Šutanovca da li je potpuno uništeno 600 kilograma droge, pronađene u trezoru Komercijalne banke. "Moram da kažem da sam nezadovoljan odgovorom koji ste mi dali, u vezi sa pitanjem oko 600 kilograma narkotika. Rekli ste da ste egzaktno utvrdili da je nestalo više kilograma, oko 8 kilograma, a šta se desilo sa ostala 592 kilograma, po vašem izveštaju, nezavisno od suda?", pitao je Šutanovac.

"Mi smo utvrđivali proceduru, znači šta je rađeno i dostavljeno je sudiji, a sudija utvrđuje. Mi ne prejudiciramo odluku suda, da li je spaljena ili nije, mi to ne možemo da utvrdimo. To može zaista samo sud, zajedno sa policijom i svim drugim organima", odgovorio je Bulatović.

Podsetimo da je prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Milorad Ulemek Legija, pred sudom rekao da je tu drogu prodao u inostranstvu, kao deo državnog posla, našta je reagovalo i tužilaštvo.  MUP, na čijem je čelu tada bio Dušan Mihajlović, saopštio je ranije da je sva droga uništena.

Dragan Šutanovac je i posle kritikovao izjavu Bulatovića da BIA ne zna šta je bilo sa delom droge uskladištene u trezoru Komercijalne banke, a koja je sva trebalo da bude uništena. "Reći da je nešto droge isparilo da se ne kaže šta je sa ostatkom ne možemo da prihvatimo kao zreo odgovor. Bojim se da se odgovor na to pitanje čuva kao argument za neke nove izbore, da se kaže da je bivša vlada sarađivala sa kriminalcima širom sveta i trovala decu po zapadnoj Evropi", rekao je Šutanovac.

Mada su ranije najavili, niko od poslanika direktora BIA nije pitao o spaljivanju dokumenata DB-a, iako su B92 i Vreme objavili dokaze da je ta dokumentacija uništena. Niko ga nije pitao ni o saznanjima B92 o ubici Slavka Ćuruvije. Rade Bulatović se novinarima samo osmehnuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: