Počelo suđenje zbog ubistva Tatona

Suđenje za ubistvo navijača francuskog fudbalskog kluba Tuluz Brisa Tatona je počelo pred Višim sudom u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.04.2010.

10:52

Default images

Grupa od 14 optuženih okrivljena je za teško ubistvo, dvojica su u bekstvu a jednom se sudi sa slobode. Na početku suđenja, prva dvojica optuženih koji su se izjašnjavali o optužnici su rekli da nisu krivi. Negiranje krivice obeležilo je prvi dan suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona.

Optuženi Ivan Grković je, kako je rekao, čak spreman da pogleda u oči porodicu francuskog navijača i kaže da nije ubio njihovog sina.

On je jedini koji je priznao da je video Tatona dok, kako se izrazio, sa visine od 10 metara pada na glavu ali tvrdi da nije video da ga je neko gurnuo sa stepeništa.

Ni optuženi Ljubomir Marković, kako kaže, nije kriv ali mu je žao što je, kako je rekao, izgubljen jedan mladi život.

On je priznao da je na dan zločina bio na Obilićevom vencu sa prvooptuženim Prelićem koji je u bekstvu i da je video neku gužvu.

Međutim, kako se izrazio, poučen iskustvom sa policijom koja ga “hapsi i kada je kriv i kada nije”, gomili ljudi koja se okupila preko puta kafića u kojem je sedeo nije želeo ni da priđe.
Bris Taton preminuo je u Urgentnom centru nakon što je brutalno pretuèen u centru Beograda
Advokati odbrane zadovoljni su odlukom suda da se, na njihov zahtev, suđenje tonski snima i tvrde da postoji još dokaza.

U sudu su se mogle čuti opaske o velikom pritisku javnosti, ali i nekih državnih funkcionera na ishod ovog suđenja.

U Srbiju zbog problema u avio saobraćaju nisu doputovali roditelji Brisa Tatona, a njihov zastupnik i francuski ambasador se nadaju da će suđenje biti pravedno.

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral, pred početak suđenja je rekao novinarima da Francuska ima puno poverenje u srpsko pravosuđe u slučaju suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona.

Prema optužnici, Marković, Prelić i Grković organizovali su grupu koja je napala francuske navijače.

Kako se navodi, oni su pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge, za sada, nepoznate napadače.

Svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća su nastavili da mobilnim telefonima koordiniraju napad na francuske navijače i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.

U optužnici se navodi i da su okrivljeni i, za sada, nepoznati počinioci počeli da lome inventar u kafiću i da su zatim sustigli Tatona, tukli ga pored garaže, a potom bacili niz stepenice.

Taton je brutalno prebijen bejzbol palicama, šipkama i bakljama uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz.

Državljanin Francuske je od povreda umro posle 12 dana u beogradskom Urgentnom centru.

Pored Prelića, u bekstvu je i Dejan Puzigaća. Optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković, koji su u sudnicu dovedeni iz pritvora.

Vladimir Bošković optužen je za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela i on se jedini brani sa slobode.

Kao što se i očekivalo, za početak suđenja optuženima za ubistvo tatona vladalo je veliko interesovanje. Pored velikog broja novinara, u sudnici su bili i rođaci i prijatelji optuženih.

Miletić: Sudstvo mora da bude ažurno

Gostujući u Stanju nacije Goran Miletić iz organizacije Branitelji građanskih prava smatra da će sudstvo biti posebno ažurno tokom suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona upravo zbog većeg interesa javnosti i međunarodne zajednice.

"Potpuno je nebitno da li je smrtna posledica planirana ili nije. Ono što je činjenica da je napad bio planiran, Kada vi krenete na nekog sa štanglama, šipkama, onda ne možete reći da niste planirali posledicu, ta posledica je nastupila", rekao je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: