Konuzin: I Rusija i EU

Srbija treba da postane članica EU, ali i da sarađuje s Rusijom i ne zaboravi da je slovenska i pravoslavna zemlja, smatra ambasador Rusije Aleksandar Konuzin.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

15:14

Default images

"Rusija nema ništa protiv evropskih integracija Srbije. Ali u Srbiji nisu svi složni po tom pitanju. Lično mislim da je za Srbiju bolje da uđe u EU, jer celo njeno okruženje čine ili zemlje članice ili one koje imaju status kandidata za članstvo", rekao je Konuzin na predavanju "Rusija i savremeni svet" koje je održao na "Megatrend" univerzitetu u Beogradu.

Konuzin je, međutim, naglasio da je od izuzetnog značaja da Srbija posle ulaska u Uniju ne zaboravi da će u EU, kao slovenska i pravoslavna zemlja, biti u manjini i da će "jedina država koja će je u tome podržavati biti Rusija".

"Nije pitanje da li treba ući u EU, već da se posle ulaska, pored novih prijatelja ne zaborave stari. Neke države istočne Evrope prebrzo su zaboravile dobre odnose s Rusijom", rekao je ruski ambasador i dodao da je EU važan trgovinski partner Rusije.

Ambasador Konuzin je ponovio da će Rusija nastaviti da dosledno podržava Srbiju u očuvanju njenog svereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: