Ponedeljak, 19.05.2014.

18:59

Osposobljena pruga Beograd - Niš

Železnice Srbije su osposobile za saobraćaj i mladenovački krak pruge Beograd-Niš nakon popravke deonice Ratare-Glibovac na pruzi Kusadak - Smederevska Palanka.

Izvor: Tanjug

Default images

To znači da je pruga Beograd- Niš i preko Male Krsne i preko Mladenovca popravljena i osposobljena za saobraćaj, saopštile su Srpske železnice.

U organizaciji železničkog saobraćaja na popravljenim prugama i danas prioritet ima teretni transport, pa se danas prvenstveno prevoze energenti i tucanik za remont železničkih pruga i infrastrukture.

Izuzetno požrtvovanim, angažovanim i danonoćnim radom, srpske železnice su danas završile i sanaciju strateški značajne pruge Resnik-Stepojevac-Vreoci.

Ta deonica je od izuzetnog značaja kako bi dizel-lokomotiva serije 661 sa generatorom pare iz Kraljeva stigla do Vreoca, odnosno do Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT), kao neophodna ispomoć železnice termoelektrani.

Taj specifičan tip dizel-lokomotive potreban je termoelektrani za pregrevanje mazuta i druge poslove u TENT-u.

Nakon što su srpske železnice popravile svoj deo pruge, predstoji još i remont industrijskih koloseka u termoelektrani, da bi lokomotiva mogla da stigne u TENT i stavi joj se na raspolaganje.

Dizel-lokomotiva je iz Kraljeva stigla u Beograd i tokom dana nastavlja vožnju ka Vreocima.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Srpskih železnica danas je zaključeno i da bi do ponoći trebalo da bude popravljena i druga za rad termoelektrana strateški važna pruga Markovac - Svilajnac, kao i levi kolosek deoniced pruge Sremska Mitrovica - Martinci, nakon čega će za saobraćaj biti osposobljena i pruga Koridora 10 između Beograda i Šida.

Najveća oštećenja od poplava, odrona i klizišta pretrpela je barska pruga, na većem broju deonica između Stepojevca i Kosjerića, pa se procenjuje da će za njenu kompletnu sanaciju trebati i čitavih mesec dana.

Najviše su oštećene pruge Lazarevac-Lajkovac i Valjevo - Veliki Gradac, pa će generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, sa saradnicima, sutra železničkom dresinom obići ove oštećene deonice barske pruge, kako bi se na mestu zbivanja lično uverili u stanje železničke infrastrukture i utvrdile predstojeće aktivnosti, radi što brže sanacije koloseka i uspostavljanja redovnog i bezbednog saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: