Utorak, 15.07.2014.

13:03

SRB i HR zajedno protiv nepogoda

Ministri MUP Srbije i Hrvatske, Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić, potpisali Sporazum o saradnji dve zemlje u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Izvor: Tanjug

Default images

"Naša saradnja je veoma dobra, a ovaj sporazum je novi institucionalni okvir da dve policije još bolje sarađuju", rekao je Stefanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim kolegom u Palati "Srbija".

On je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Hrvatska uputila Srbiji za vreme poplava u maju i podsetio da je i sama bila pod udarom poplavnog talasa.

Stefanović je ocenio da, s obzirom da region Balkana sve više pogadjaju prirodne katastrofe, to zahteva da policije dve zemlje još aktivnije i bolje saradjuju kako bi se zaštitile od prirodnih nepogoda.

Hrvatski ministar je rekao da je njegova zemlja kao članica EU spremna da pomogne Srbiji u ispunjavanju standarda za ulazak u Uniju, a koji se tiču pregovaračkog poglavlja 23 (pravosudje i osnovna prava).

"Ovaj sporazum je trebalo davno potpisati", rekao je Ostojić i dodao da nijedan papir ne može da zameni vrednost ljudskog života i spremnost da se saradjuje.

On je napomenuo da se na terenu, pak, pokazalo da nijedan papir ne može da zameni ljudskost, pomoć i spremnost na solidarnost sa svojim susedima u teškim trenucima.

Hrvatski ministar je istakao da je od velikog značaja da se u budućnosti nastavi saradnja u ovoj oblasti za koju je naveo da je podjednako bitna i za Hrvatsku i za Srbiju.

Stefanović je ocenio da policija Srbije sa kolegama u Hrvatskoj ima "veoma dobru saradnju" i podsetio da se na godišnjem nivou putem Centra za obaveštavanje razmeni skoro 3.000 informacija ili gotovo 10 informacija dnevno u vezi različitih oblika kriminaliteta na teritoriji dve zemlje.

Dvojica ministara su razgovarala i o drugim važnim pitanjima, kao što je zajednička borba protiv organizovanog kriminala za koji je Stefanović naglasio da "ne poznaje granice".
Bilo je reči i o tome da granična i kriminalistička policija dve zemlje unaprede u budućnosti saradnju, a kao primer dobre saradnje srpski ministar je naveo aktivnosti hrvatske i srpske policije na graničnom prelazu Bajakovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: