Utorak, 02.08.2011.

07:10

Danas bez nastavka sa Kuperom

Zvaničnici Srbije neće se danas sastajati sa izaslanikom EU Robertom Kuperom, neizvesno i da li će biti razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Izvor: B92, Beta

Default images

Portparol Kfora Hans-Diter Vihter je rekao da pregovori zavise "od daljeg razvoja bezbednosne situacije".

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice da "trenutno nema" razgovora sa predstavnicima srpske vlade, ali da će ih možda još biti.

On je potrdio da je pozvao austrijsku jedinicu da pojača nemački bataljon, te da će oni doći narednih dana, kako bi Kfor bio fleksibilniji na terenu i raspolagao većim snagama.

Što se tiče barikada, Biler je naglasio da Kfor mora da donosi odluku u skladu sa situacijom, kao i da ne želi eskalaciju situacije.

Prethodno je portparol Kfora Hans-Diter Vihter rekao Tanjugu da je Kfor zatražio pojačanje, a taj potez najavila je i portparolka NATO Karmen Romero u Briselu.

Sastanak komandanta Kfora Erharda Bilera i predstavnika Vlade Srbije zavisi od procene situacije, dešavanja na severu Kosova i razgovora koji se vode u Prištini sa posrednikom EU Robertom Kuperom.

Vihter je agenciji Beta rekao da ne može da govori o agendi komandanta Kfora, ali da susret Bilera, Bogdanovića i Stefanovića zavisi od procene situacije.

Ni posle jučerašnjih tročasovnih razgovora, koji su održani u Raškoj, niko od učesnika nije davao izjave. Samo je Stefanović naknadno kratko rekao da očekuje novi sastanak sa Kuperom, ne navodeći ni vreme ni mesto.

Na pitanje da li Biler ne želi razgovore sve dok postoje barikade, kao što je ranije zahtevao, Vihter je kazao da ne postoje takva uslovljavanja, ali da će se na osnovu razvoja situacije videti da li postoji potreba za razgovorima.

Kako saznaje B92, razgovori o krizi na severu Kosova su bili teški i svi učesnici su ostali na starim pozicijama. Kuper se posle sastanka uputio u Prištinu, a Bogdanović i Stefanović na sever Kosova, gde bi u toku dana ponovo trebalo da razgovaraju sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Kuper u Prištini sa Tačijem

Posrednik u razgovorima o tehničkim pitanjima izmedju Kosova i Srbije Robert Kuper danas popodne je imao razgovor sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, nezvanično se saznaje u Prištini.

Izvori iz kancelarije predstavnika EU na Kosovu rekli su da je predviđen i susret Kupera sa zamenicom premijera i ministarkom za trgovinu i industriju Mimozom Kusari Ljilja.

Vlada Kosova nije zvanično obavestila medije o održavanju tih sastanaka, ali nakon razgovora očekuje se saopštenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

12 h

Podeli: