O gasifikaciji Grocke svi ćute

Primer nekontrolisanih troškova javnih preduzeća je gasifikacija koju finansira gubitaško JP Srbijagas. Jedan od većih projekata je gasifikacija Grocke.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

22:29

Default images

Gasifikacija Grocke je vredna 24,4 miliona evra.

Iako bi gasovod prema ugovoru trebalo da bude završen najkasnije do kraja decembra, građane još niko nije čak ni pitao da li su zainteresovani za to da se priključe na njega.

Gasifikaciju Grocke radi privatna firma Millenijum team. Iako projekat finansira javno preduzeće Srbijagas, izvođača radova birala je opština. Trojni ugovor predviđa da se potrošači u Grockoj priključe na mrežu u sezoni 2014/2015.

"Sad čujem prvi put da je trebalo sad da počne, znam da se radi na tome, mislim da je lokalna samouprava u to uključena i oni će to da završe kad su počeli, znam da se o tome pričalo u opštini ali to je to", kaže nam jedan meštanin.

Neće to biti ni za dve sezone, tvrdi jedna Gročanka.

Vlast u opštini Grocka predvodi Srpska napredna stranka.

Ugovor je potpisao bivši predsednik opštine Dragoljub Simonović, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da se ne seća detalja. Simonović je sa ove funkcije imenovan za direktora Železnica Srbije, a zatim smenjen posle više afera, poput neracionalnih troškova za putovanja i dnevnice, kao i navoda o spornim isplatama privatnim firmama. Za razgovor o gasifikaciji nije bilo raspoloženo ni aktuelno rukovodstvo Grocke.

U opštini danima nismo uspeli da dobijemo sagovornika o temi gasifikacije, iako je to najveći projekat u Grockoj. Inače, opština ima svog predstavnika u telu koje je zaduženo da prati realizaciju projekta. Uprkos tome nismo dobili odgovore na osnovna pitanja, poput onog da li će gasovod biti spreman za ovu grejnu sezonu ili koliko je potrošača zainteresovanih da se na gasovod priključi, odnosno da li će ceo projekat biti isplativ.

Aktuelni predsednik opštine Stefan Dilberović, takođe član SNS, u telefonskom razgovoru je rekao da on lično nije potpisao nikakav aneks ugovora o produženju roka za izvođenje radova. Uputio nas je na Srbijagas. Međutim, ni u tom javnom preduzeću nam nisu obezbedili sagovornika, iako upravo Srbijagas finansira ceo posao. Pred kamere nisu želeli ni predstavnici izvođačke firme Milenijum tim.

Ovakav mehanizam dodeljivanja posla doveo je do toga da se za svaki problem loptica prebacuje sa jednog, na drugog, pa na trećeg potpisnika.
Slikovit primer je problem odlaganja viška zemlje prilikom kopanja kanala za gasovod.

Gasifikaciju u Grockoj prate i apsurdne situacije, a jedna od njih je i da je firma koja učestvuje u izgradnji gasovoda višak zemlje odložila na jedan plac kraj Dunava, koji nije javna površina. Koristi ga privatna firma "Dunavac".

Uz brdo zemlje vlasnik "Dunavca" dobio je rešenje lokalnog komunalnog inspektora u kojem mu se nalaže da za sedam dana plac dovede u čisto i uredno stanje i to o svom trošku.

Potpisnik rešenja, komunalni inspektor Predrag Jovanović, nije hteo da pred kamerom odgovori na pitanje po kojoj logici je od vlasnika firme "Dunavac", umesto od izvođača radova na gasifikaciji, praktično tražio da ukloni brdo zemlje.

Grocka je samo primer gde je ugovorena vrednost gasifikacije 24,4 miliona evra.

Kako je objavljeno u serijalu Insajdera "Energetski nesporazum", Srbijagas, pod paravanom javno-privatnog strateškog partnerstva, finansira gasifikaciju većeg broja mesta širom Srbije, mimo Zakona o javnim nabavkama.

Uprkos ogromnom rastu dugovaranja, od dolaska na čelo socijaliste Dušana Bajatovića, preduzeće Srbijagas poslednjih godina je sklopilo ugovore o gasifikaciji vredne najmanje 240 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: