Na policiji nova tabla s ćirilicom

Na zgradi vukovarske policije ponovo postavljena dvojezična tabla pošto je prethodno razbijena, a još 14 tabli nasilno skinuto sa zgrada državnih insitucija.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.09.2014.

12:39

Default images

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima povodom 23. godišnjice od osnivanja 204. Vukovarske brigade na Memorijalnom groblju, dok je trajala misa, deo braniteljske populacije poskidao je sve dvojezične ploče po gradu, dok je tabla na zgradi policije razbijena, javlla je RTL.

Vukovarsko-sremska policija saopštila je da je zbog nasilnog skidanja tabli na informativni razgovor privedeno šest osoba, koje su, kako navode mediji, u medjuvremenu pušteni.

Kako je objavila Hrvatska radiotelevizija, Štab za obranu hrvatskog Vukovara skinuo je tih 14 dvojezičnih ploča s osam zgrada u gradu, ali iz Štaba poručuju da oni ne stoje iza tog čina.

Prema rečima Vlade Iljkića, koji je u Štabu zadužen za pravna pitanja, reč je o reakciji jednog dela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopšte postavljene.

Iljkić očekuje da državne vlasti neće ponovno u Vukovaru postavljati dvojezične table na mesto uklonjenih, a incident je prokomentarisao i predsednik Sabora Leko.

"U mom habitusu i u zadatku Sabora je da čuva zakonitost postupanja, nikakve akcije izvan demokratskih standarda ne mogu podržati. Dakle, moramo se boriti da vrede demokratski standardi, da dijalog važi u društvu i da se poštuju zakoni", poručio je Leko.

Kako je potvrdio predsednik koordinacija braniteljskih udruženja grada Vukovara, Franjo Šoljić, osim razbijene table na Policijskoj stanici u gradu više nema dvojezičnih ploča.

Ostale su branitelji skinuli i odneli u kancelariju gradonačelnika da ih on, kako je naglasio Šoljić, vrati u Zagreb.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dalje ostaje pri tome da je "potez s pločama vrlo loš i još jednom je ponovio da su postavljene ishitreno i da je za sve odgovorna Vlada Hrvatske.

Od prošle jeseni do sada u Vukovaru su dvojezične table u više navrata prisilno skidane i uništavane, da bi ih vlast iznova vraćala na zakonom predvidjena mesta.

Linta osudio skidanje i razbijanje tabli

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas, kako tvrdi, neustavno i nezakonito skidanje 14 dvojezičnih tabli sa javnih institucija i razbijanje jedne dvojezične table na zgradi policijske stanice u Vukovaru i zatražio od hrvatskih vlasti da osudi takav postupak i obezbedi poštovanje zakona.
Linta je u saopštenju naveo da navedeni čin predstavlja ''nastavak proizvodnje straha i održavanje ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju''.

On je zatražio od hrvatskog predsednika Ive Josipovića, Sabora, Hrvatske biskupske konferencije, Akademije znanosti i umetnosti i Matice hrvatske da javno osude, kako kaže, jednu u nizu antisrpskih manifestacija dela hrvatskih branitelja, crkvenih krugova i političkih stranaka, a od hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Vlada obezbedi poštovanje reda i zakona.

U suprotnom, kako kaže, biće to još jedan pokazatelj da se antisrpska kampanja neće zaustaviti dok bude i poslednjeg Srbina u Hrvatskoj.

Predsednik Koalcije apelovao je i na Evropsku uniju, OSCE i Savet Evrope da ''ćutke ne prelaze preko sistematskog širenja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice i mirno posmatraju kršenje ljudskih prava koja su Srbima garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i za zaštitu nacionalnih manjina, hrvatskim Ustavom, Bečkim ugovorom u sukcesiji, Sporazumom o normalizaciji odnosa izmedju SR Jugosalvije i Hrvatske, bilateralnim Sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina i Erdutskim sporazumom''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: