VB prodavala Siriji hemikalije?

Britanija je prodavala Siriji hemikalije i druge sastojke koje su korišćene za pravljenje smrtonosnog nervnog gasa sarin, otkriva britanski javni BBC.

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

11:30

Default images

Procureli dokument iz britanskog Forin ofisa otkriva da je Sirija snabdevana hemikalijama iz Britanije '80.tih godina.

U narednim danima očekuje se da se zvanični London izjasni da li su britanske firme prodavale sporni materijal i da li je Sirija priznala da su te firme imale ulogu u njenom programu hemijskog naoružanja.

Britanski ministri će, kako navodi BBC, saopštiti da u to vreme nije bilo adekvatnih propisa koji bi to regulisali, već da stroža kontrola i pravila danas postoje.

Nervni gas sarin se spominje u brojnim napadima u gradjanskom ratu u Siriji u protekle tri godine.

U izveštaju UN o napadima sirijske vojske navedeno je da postoje jasni i uverljivi dokazi da su rakete sirijske vojske zemlja-zemlja sadržale otrovni gas u napadima u predgradjima Damaska u avgustu prošle godine

SAD i Britanija su optužile vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada da stoji iza tih napada, ali je zvanični Damask odbacio te optužbe i okrivio pobunjenike da su upotrebili gas.

Zapadne zemlje i Izrael tvrde da postoje dokazi da su sirijske snage upotrebile sarin i u drugim napadima u kojima su stradali civili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: