Ponedeljak, 16.12.2013.

19:05

Prvi partizan: Oslobođeni optužbi

Petoro radnika fabrike municije Prvi partizan je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Užicu oslobođeno optužbi da su krivi za izazivanje nesreće 2009.

Izvor: Tanjug

Default images

Radi se o nesreći koja se desila 3. septembra 2009. godine, kada je u fabrici poginulo sedam i povređeno 12 radnika.

Prema obrazloženju sudije Laze Đokovića, nema dokaza da su optuženi Velibor Janjić, Prvoslav Đelić, Milosav Đelić, Zoran Ćirković i Milojka Terzić nepropisno postupali s barutom i da je to izazvalo eksploziju u užičkoj fabrici municije.

Sud je, po rečima sudije Đokovića, prihvatio nalaze veštačenja Instituta za preventivnu zaštitu na radu i razvoj iz Novog Sada i superveštačenje Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, po kojima nesreću nije izazvala ljudska greška, već nestabilan barut, koji se u kritičnom trenutku nalazio u fabričkim pogonima.

Javni tužilac Saša Nešović je optužnicu podigao na osnovu veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra, prema kome je povod za nesreću bilo nepropisno manipulisanje barutom u prostoriji gde je ta operacija zabranjena.

Sudija Lazo Đoković obrazlažući presudu istakao je da je bilo propusta tokom uviđaja i u istražnom postupku, jer nije uzet za veštačenje barut sa mesta nesreće, već samo barut iz centralnog magacina, koji je bio stabilan.

Članovi porodica poginulih, koji su prisustvovali današnjem izricanju presude u Osnovnom sudu u Užicu, bili su nezadovoljni i najavljuju da će, ako tužilac ne podnese žalbu, to učiniti porodice žrtava.

"Sudija ih je ponovo ovom presudom ubio. Oni insistiraju samo na barutu, a zna se da procedura rada nije bila ispoštovana. Sigurnosna vrata su bila otvorena, odnosno pokvarena u vreme nesreće. Da su bila zatvorena, oni bi danas bili živi", tvrdi Radovan Luković, suprug pokojne Biljane Luković.

"Moja pokojna ćerka puno puta se žalila na propuste i probleme na poslu, ali nas je molila da ćutimo, jer drugi posao nije imala sem tog", priča Kovina Đurić, majka pokojne Svetlane.

Suđenje optuženima za izazivanje nesreće u "Prvom partizanu" trajalo je dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: