Putin krajem novembra kod pape

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja primiće 25. novembra ruskog predsednika Vladimira Putina što je njihov prvi susret, izjavio portparol Svete stolice.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

20:42

Default images

Kako je portparol Federiko Lombardi precizirao agenciji Frans pres, sastanak će biti u poslepodnevnim časovima, a deo je osetljivog dijaloga, obeleženog usponima i padovima izmedju Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve.

Poslednja poseta nekog ruskog predsednika bila je 2011. kada je Vatikan posetio Dmitrij Medvedev. Putin koji je 2012. reizabran za predsednika nakon što je četiri godine proveo na čelu vlade, razgovarao je sa papom Jovanom Pavlom Drugim 2000. i 2003. godine, a u martu 2007. sa papom Benediktom XVI.

Prilikom posete Medvedeva Vatikanu 2009. godine, dogovoreno je uspostavljanje punih diplomatskih odnosa Rusije i Vatikana. Od 1990. godine dve strane razmenjivale su samo predstavnike, ali ne u rangu ambasadora.

Posle dolaska Kirila na čelo Ruske pravoslavne crkve 2009. činilo se da dolazi do otopljavanja diplomatskih odnosa, ali do sada nije organizovan nijedan sastanak pape i ruskog patrijarha.

Kako piše agencija Frans pres, Ruska crkva koja je nacionalistička, sumnjiči katolike za prozelitizam.

Papa je početkom septembra uputio pismo Putinu kao predsedavajućem G20, u kojem je zatražio medjunarodno političko rešenje za Siriju, bez strane intervencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: