Poziv Srbima da se vrate u Prizren

Dalibor Jevtić, ministar u Vladi Kosova za povratak i zajednice, pozvao je raseljene Srbe da se vrate u Prizren i poručio im da će imati sve što je potrebno.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

19:34

Default images

U saopštenju kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice navodi se da su Jevtić i gradonačelnik Prizrena Ramadan Muja razgovarali u Skupštini grada Prizrena s potencijalnim povratnicima koji sada žive u izbegličkim centrima u Srbiji.

Jevtić je, navodi se u saopštenju, istakao da je potrebna volja raseljenih za povratak, a institucije će, kako je rekao, "zajedno sa svojim partnerima iz međunarodne zajednice, pomoći da se povratak realizuje na najbolji moguć način".

Jevtić je s povratnicima posetio gradilište u naselju Podkaljaja, u centru Prizrena, i rekao da će, zajedno s "predstavnicima opštine Prizren i Ambasadom Velike Britanije na Kosovu, nastaviti da podržava proces povratka raseljenih u grad Prizren".

"Želim da vidim ovde i vašu decu, i unuke - i oni ovde moraju imati uslove za obrazovanje na srpskom jeziku. Ako je potrebno, izgradićemo i školu. Uradićemo sve da mladi Srbi budu ovde u Prizrenu jer samo tako se možemo nadati dugoročnom održivom povratku Srba", poručio je Jevtić povratnicima i posetio Milicu Đorđević, jedinog srpskog đaka u Prizrenu.

Ministar je posetio obližnje povratničko selo Novake gde je, kraj porušene crkve, rekao da se porušeni spomenici moraju obnoviti, a otišao je i u delimično obnovljenu crkvu Sv. Đorđa i u manastir Sv. Arhangeli kod Prizrena gde je predao poklon svog ministarstva u građevinskom materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: