Sirija: Brahimi bezočno pristrasan

Sirijska vlada optužila izaslanika Lahdara Brahimija za prekoračenje mandata i "bezočnu pristrasnost", nakon što je odbacio mirovnu inicijativu Bašara al-Asada.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

18:00

Default images

"Sirija je šokirana izjavama Lahdara Brahimija, koji je prekoračio mandat i pokazao bezočnu pristrasnost prema stranama koje, kako je poznato, kuju zaveru protiv Sirije i njenog naroda", navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Neimenovani zvaničnik ministarstva rekao je za zvaničnu novinsku agenciju SANA da se Sirija, ipak, još nada da će Brahimijeva misija uspeti i da će nastaviti da sarađuje sa njim kako bi bilo nađeno političko rešenje za krizu, prenela je agencija Frans pres.

Zvaničnik je istakao da takvo rešenje mora da se zasniva na Povelji UN, međunarodnom pravu, dogovoru iz Ženeve i rezolucijama Saveta bezbednosti, koje su uvek isticale da rešenje moraju da donesu Sirijci.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je Asada jer je u nedavnom govoru "odbacio najvažniji element" dogovora koje su svetske sile postigle u Ženevi u junu, a koji poziva na političku tranziciju uz uspostavljanje prelazne vlade.

Brahimi je juče rekao da je Asadova inicijativa "jednostranija" od prethodnih incijativa za okončanje skoro 22-mesečne krize, ističući da sadašnjeg predsednika Sirije ne vidi u sastavu tranzicione vlade.

Asad je u govoru ponudio dijalog sa opozicijom, ali ne i sa, kako je rekao, teroristima i izdajnicima kojima manipulišu zapadne sile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: