Rezultati referenduma na proveri

Objavljivanje rezultata referenduma o spornom nacrtu novog egipatskog ustava odloženo je za sutra dok zvaničnici ne provere tvrdnje o neregularnostima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2012.

20:30

Default images

Prema preliminarnim rezultatima, više od 60 odsto građana je glasalo za nacrt ustava, koji je odobrio predsednik Mohamed Morsi, ali zvaničnici još ispituju navode opozicije o neregularnostima, pa će rezultati biti objavljeni sutra, javio je BBC.

Ukoliko dokument, čiji je sadržaj izazvao nasilne nemire u poslednjih nekoliko nedelja, bude usvojen, izbori će morati da se održe u roku od dva meseca, a duboke podele u zemlji, koje je ovaj tekst izazvao, verovatno će se nastaviti. U međuvremenu, zakonodavna ovlašćenja imaće gornji dom parlamenta, Savet Šura.

Referendum je održan u dve faze - jedan deo provincija je glasao 15., a drugi 22. decembra, a izlaznost je, kako se ocenjuje, bila niska - oko 30 odsto.

Nacrt novog ustava izradio je parlament u kom dominiraju islamisti, pristalice predsednika Morsija, koji ovaj dokument smatraju ključnim korakom u tranziciji zemlje ka demokratiji.

Opozicija, međutim, tvrdi da tekst nacrta favorizuje islamiste i ne štiti slobode i ljudska prava koja su bila cilj ustanka protiv vladavine Hosnija Mubaraka prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: