Dačić i Vučić – ko je veći šarmer?

Podeljena su mišljenja ko je od dvojice funkcionera – Ivica Dačić, premijer, ili Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade – ostavio bolji utisak u javnost.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

23:03

Default images

Otkako je formirana Vlada traje polemika da li će u kabinetu biti uticajniji: premijer Dačić ili će to, pak, biti Vučić kao prvi potpredsednik, ali i predsednik Srpske napredne stranke koja ima najviše mandata u Skupštini Srbije i Tomislava Nikolića, predsednika Republike.

Istina je da je prošlo tek četrdesetak dana i da je rano zaključivati ko je dominantniji, tim pre što ako Dačić i nije u prvom planu na aeromitingu, odmah to nadoknadi gostujući sutradan na televiziji. Ali i Vučić uspešno neprestano drži pažnju javnosti. I Vučić i Dačić su ambiciozni, dobro vladaju medijskim tehnikama i dugo su u političkim vodama, piše Politika.

Zoran Stojiljković, politikolog, kaže da je teško proceniti da li je Dačić ili Vučić ostavio bolji utisak u javnosti. „Teško je to proceniti. To je mrtva trka.” Stojiljković objašnjava i da je došlo do smene generacije u politici. „Slobodan Milošević i Boris Tadić su došli na vlast u sličnim godinama u kojima su Vučić i Dačić. Dragan Đilas je sada u četrdesetim godinama.”

„Vučić i Dačić hoće da zacementiraju svoje pozicije na vlasti s jedne strane, a s druge je tu rivalitet u iznuđenoj koaliciji. Vučić hoće da zadrži kontrolu u Vladi, a Dačić mora da parira. Njih dvojica imaju različite mentalitete. Dačić je pragmatičniji, a Vučić ima nešto mesijansko, kao da će u ovoj situaciji da uradi nešto značajno, kako bi ušao u istoriju – tako što će se obračunati s glavom korupcije, a ne sa trećim ešalonom. To već ima proces. Mediji su za 40 dana mnogo toga najavili i građani mogu malo da zaborave u kojoj nemaštini žive. Ali, Vladi predstoji smanjivanje partokratske vladavine i kontrole javnih preduzeća, i videćemo da li će doći do ’obračuna s mangupima u našim redovima’. Mora se reći i da neke stvari rade vešto. Na primer, postavljaju svoje ljude na važna mesta, ali ne diraju Beograd, smenjuju mnoge, a onda ponude mesto Milici Delević”, kaže Stojiljković.

Milan Nikolić, sociolog, kaže da je običaj da se čeka sto dana pa da se onda procenjuje ko je, premijer ili prvi potpredsednik, ostavio bolji utisak u javnosti. On kaže i da ima ministara koji su u ovih prvih četrdeset dana već napravili greške, i onih koji su se svađali, a svedoci smo da su to činili Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, i Milutin Mrkonjić, ministar za saobraćaj.

„Postoji borba za primat između Dačića i Vučića. Čini mi se da vodi Vučić jer je najavio borbu protiv kriminala i korupcije, ali valjda neće da se gone samo članovi Demokratske stranke. Videćemo da li je to neka partijska vendeta ili će to biti ozbiljno. U ovoj vladi je bilo disonantnih tonova u početku, ali treba im dati šansu od sto dana, pa ćemo onda valjda kvalitetnije da procenjujemo”, kaže Nikolić.

Miodrag Radojević, politički analitičar, kaže da bi odgovor na pitanje ko je uspešniji u ovih prvih četrdeset dana, Vučić ili Dačić, relevantnije dala istraživanja javnog mnjenja. „Ipak, može se zaključiti da su obojica popravili lični i stranački rejting. Slučaj ’Agrobanke’ i najava dolaska ruskog kapitala su uneli dozu optimizma u narod.”

Radojević kaže da Dačića i Vučića krasi sličan politički stil. „Ne ustručavaju se od sukoba ako je to potrebno i vešto koriste publicitet. Može se reći da je u blagoj prednost Dačić i po prirodi posla. Njih dvojica imaju i neke slične zadatke. Vučić je najavio modernizaciju Vojske i borbu protiv korupcije i tu se ukršta s Dačićem. Najavio je i dolazak ruskog kapitala. Dačić ima ozbiljniju ulogu, veću odgovornost i kompleksnije zadatke.”

„Provlači se da će između Vučića i Dačića biti neke vrste duela, ali taj rivalitet još nije izoštren. Oni su svesni da samo homogenošću u Vladi mogu nešto da postignu. Borba protiv korupcije će biti njihov najveći test. Sada je rano za davanje ocena, tek će se videti kako će to izgledati. Njihov odnos je kompleksan, ali ne verujem da će ga diktirati lične sujete, već političke manipulacije. Ima tu i skrivenih tonova jer je Srpska napredna stranka ustupila veliki deo kolača koalicionim partnerima, ali ona ne želi da bude njihov talac”, kaže Radojević.

Prema istraživanjima javnog mnjenja kada se formirala nova vlada rejting je skakao i Dačiću i Vučiću. Mesec dana kasnije Dačiću je pao rejting, ali ne i Vučiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: