Skupštinu čeka 66 zakona

Nove poslanike očekuje usvajanje mnogih propisa koje je predložila dosadašnja vlada, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 03.06.2012.

21:10

Default images

Prvo treba da se zvanično formira većina, pa onda i da se odredi rukovodstvo Skupštine Srbije.

Potvrđivanjem mandata poslanicima Skupština Srbije je konstituisana, ali izbor rukovodstva sačekaće dogovor o parlamentarnoj većini. Po zakonu, skupština mora biti konstituisana mesec dana od proglašenja konačnih rezultata, ali rok za izbor rukovodstva ne postoji.

"Verujem da će to biti uskoro. Nema razloga za odugovlačenje", kaže Veljko Odalović, sekretar parlamenta u prošlom sazivu. On pojašnjava da će, kada se steknu uslovi, biti zakazan nastavak sednice koja je počela 31. maja i na kojoj su verifikovani mandati. Tada će biti izabran predsednik, potpredsednici, generalni sekretar, radna tela i parlamentarne delegacije. A kada će to biti?

"Po pravilu čeka se dogovor o vladajućoj većini, jer predsednik i potpredsednici treba da imaju podršku 126 poslanika", kaže Odalović.

On napominje da poslanike čeka mnogo posla, jer je potrebno izabrati novu vladu, a to podrazumeva donošenje zakona o vladi i ministarstvima.

Pitanje je da li će novi poslanici stići da pre letnje pauze usvoje i neke od zakona koji su ih sačekali u parlamentu. Tačno je 66 propisa.

Kabinet Mirka Cvetkovića je od raspisivanja izbora, 13. marta, u skupštinsku proceduru poslao 14 predloga zakona, od kojih se devet odnosi na potvrđivanje raznih međudržavnih sporazuma.

Najduži "staž" u skupštinskoj proceduri ima predlog zakona o završnom računu republičkog budžeta za 2007. godinu, koji na usvajanje čeka od - 2008. godine.

Novom sazivu parlamenta ostaju "u nasleđe" i zakonski predlozi o detektivskoj delatnosti, o privatnom obezbeđenju, o upravljanju migracijama, o Razvojnoj banci, o pretvaranju dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija u javni dug Srbije i izmene Zakona o zaštitniku građana...

Od januara su u proceduri i izmene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o porezu na dodatu vrednost, zakon o arhivskoj građi i arhivskoj službi.

Novim poslanicima je ostalo da razmotre i izmene Zakona o deviznom poslovanju, kao i predloge o dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu i o medijaciji. U proceduri su i 32 zakonska predloga koje su uputili poslanici, poslaničke grupe, birači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: