SAD vrše pritisak na Rusiju

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pojačala pritisak na Rusiju da se pridruži intenziviranim međunarodnim naporima za političku tranziciju u Siriji.

Izvor: Beta

Nedelja, 03.06.2012.

20:10

Default images

Ona kaže da je u razgovoru sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom istakla da Rusija mora "da se nađe za stolom" za kojim će se pokušati naći rešenje krize.

Rusija je najvažniji saveznik Sirije i do sada je odbijala da podrži bilo koji korak koji bi mogao da odvede do strane intervencije u toj bliskoistočnoj naciji.

"Svi Sirijci bi trebalo da budu uvereni da imaju bolju budućnost koja će biti dostignuta kroz demokratsku tranziciju na vlastitu vladu", ukazala je Klinton na konferenciji za novinare u Stokholmu u Švedskoj, kojoj je u poseti u sklopu turneje po Skandinaviji, Kavkazu i Turskoj.

Ona je dodala da će se u sredu u Turskoj sastati sa brojnim predstavnicima zemalja u regionu, koje strahuju od mogućih posledica građanskog rata u Siriji.

Govoreći o Iranu, državna sekretarka SAD je navela da ne može da komentariše kakav će efekat poslednje oštre reči iranskog vrhovnog verskog lidera ajatolaha Alija Hamneija imati na nastavak nuklearnih razgovora Teherana i šest svetskih sila ovog meseca u Moskvi.

Hamnei je danas rekao da će na svaki izraelski napad protiv Irana biti odgovoreno "munjevito".

On je, takođe, ukazao da zapadne sankcije Iranu ne mogu da utiču na obustavljanje nuklearnog programa Teherana, ističući da njegova zemlja ne radi na proizvodnji atomskog naoružanja, jer je ono protiv islamskih principa.

Klinton je danas u Stokholmu podsetila da je Iran dosledno više puta rekao da će se braniti ukoliko bude napadnut.

Državna sekretarka SAD dodala je da lideri često govore stvari za domaću upotrebu, izrazivši nadu da će Iran raditi na diplomatskom rešenju krize.

Međunarodna zajednica optužuje Iran da njegov nuklearni program služi proizvodnji atomskog naoružanja, što Teheran poriče, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: