Protest zbog zabrane abortusa

Nekoliko stotina žena demonstriralo je u Istanbulu, na najvećim protestima te vrste od kada je Turska odlučila da zabrani prekid trudnoće.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.06.2012.

17:54

Default images

Žene su se okupile u Istanbulu, u kvartu Kadikoj, noseći transparente "Moje telo, moj izbor" i uzvikujući antivladine parole, dok je premijer Tajip Erdogan poručio da "niko nema pravo da izvrši abortus", istakavši da je to ubistvo.

Erdogan je, na jednom drumgom skupu na jugoistoku zemlje, kazao da abortus znači ubistvo, i da njegova vlada radi na usvajanju zakona prema kome će biti zabranjen abortus četiri sedmice posle začeća, osim u hitnim slučajevima. Trenutno se u Turskoj može vršiti abortus do deset sedmica od začeća, podseća AP.

Erdogan je dugo apelovao na turske porodice da imaju najmanje troje dece kako bi se održala stopa rasta stanovništva, međutim vladin plan o ukidanju prava na abortus budi strahovanja da Erdogan namerava da zavede strože islamističke zakone.

Polovinom 1990-ih godina prošlog veka, kada je bio gradonačelnik Istanbula, Erdogan je zabranio alkoholna pića u gradskim kafanama. Njegova vlada, takođe, pokušava od 2002. godine, kada je došla na vlast, da usvoji zakon prema kojem se prevara u braku tretira kao zločin, ali je morala da odustane pod pritiskom Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: