Srpsko zdravstvo najgore u Evropi

Srpsko zdravstvo je po kvalitetu zdravstvene zaštite na poslednjem mestu od 34 evropske zemlje, pokazuje Evropski zdravstveni korisnički index za 2012.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

16:12

Default images

U emisiji Puls nacije na B92 lekari upozoravaju da je zdravstveni sistem Srbije neefikasan, loše organizovan i da zahteva ozbiljne promene

Iako državne institucije osporavaju da je Srbija po kvalitetu zdravstvene zaštite poslednja u Evropi,i lekari i pacijenti se slažu da su posle deset godina reformi nezadovoljni i pacijent i lekar.

Zdravstveni sistem Srbije jeste siromašan. Ipak loše funkcionisanje i loša organizacija nisu vezani samo za nedostatak novca.

"Činjenica jeste da je jako malo para u zdravstvenom sistemu a takođe činjenica da su mnoge stvari izostale u vreme kad je bilo dovoljno para u zdarvstevnom sistemu. Prosto je put u reforme u našim uslovima, poprilično neobičan u odnosu na zemlje u tranziciji. Ja nemam tačnu informaciju koliko je novca ušlo u zdravstveni sistem, postoje razliciti izvori", kaže Tatjana Radosavljevic, predsednica LKS.

Celu deceniju se nije vodilo računa ni o edukaciji novih kadrova pa Srbiji sada nedostaju brojni specijalisti, a ozbiljno zaostajemo i po primeni novih tehnologija.

"Ja ne mogu da se vraćam u prošlost šta je bilo i kako je novac potrošen i na šta je potrošen, ali evidentno je da je oprema u Srbiji zastarela, da je veoma skupo održavanja, aparati se kvare, nema rezervnih delova, na neki način smo ucenjeni od ovih servisera koji drže u nekim oblastima monopole, a možda bi bio sistem koji ima jedan centralni servis na nivou Ministarstva za celu Srbiju, mozda bi to bilo rešenje i ušteda", kaže Vladimir Kovčin, direktor KBC "Bežanijska kosa".

Udruženjima pacijenata osporava se pravo na učešće u donošenju odluka u institucijama zdravstva, što je u suprotnoti sa evropskim standardima

"Ne vidim s kojim pravom smo negde izopšteni potpuno iz odlučivanja u RFZO-u. Mi svi godinama i decenijama ne samo mi nego i naši roditelji i svi uplaćujemo u taj fond . Fondovo trosenje je apsolutno netransparentno. Vi znate da u Skupstini nije usvojen završni račun već godinama . Činjenica da ne postoji informacioni sistem mi zaista neznamo kako se taj novac troši", kaže Zorica Marković, „Klub zdravlje“.

I stranačko postavljanje vodećih ljudi godinama doprinosi urušavanju sistema.

"Vi u ovom sistemu ne možete da postavite pitanje odgovornosti. Mi smo imali više puta situacije direktora koji bukvalno upropašćavaju ustanovu, to svi vide, ne može mu se ništa dok se kockice ne nameste odnosno stranački interesi ne podese. Ne treba nama parametar iz Evropske unije da kaže da loše stojimo. Sistem očigledno dobro ne funkcioniše ", kaže Dragan Cvetić, predsednik SLFS.

Mora se menjati i Zakon o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, a kvalitetnijim nagradjivanjem zaustaviti odlazak sve većeg broja lekara iz zemlje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: