"Pokušaji integracije KiM u Kosovo"

Ministarstvo za KiM smatra da bi kancelarija kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici predstavljala provokaciju i pokušaj integrisanja pokrajine u "državu Kosovo".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.06.2012.

15:29

Default images

dok za predstavnike zvanične Prištine ta kancelarija ima tehnički karakter.

U severnom delu Kosovske Mitrovice privode se kraju radovi na izgradnji zgrade u kojoj će biti prostorije Administrativne kancelarije koju kosovska vlada namerava uskoro da otvori.

Radovi na zgradi, u kojoj će biti Administrativna kancelarija, koja se nalazi u blizini tzv. istočnog mosta u naselju Bošnjačka mahala, privode se kraju a sutra se završava konkurs za prijem 55 lica koji će biti zaposleni u ovoj kancelariji.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da otvaranje Administrativne kancelarije vidi kao provokaciju od strane Prištine i dela medjunarodne zajednice koja kosovsku vladu podržava u nameri da sever Kosova intigreše u tzv. državu Kosovo.

“Otvaranje te kancelarije može još više da podigne tenzije, ne može se na takav način rešavati problem severa Kosova i Kosovske Mitrovice. Mi imamo lokalnu samoupravu koja je pravi servis gradjanima i jedina administracija gde Srbi ostvaruju svoja prava", kaže Bogdanović.

Ministar za KiM ističe da otvaranje Administrativne kancelarije samo još više može da zakomplikuje situaciju ali ističe da neće biti povučen nijedan potez koji bi mogao da izazove sukobe u vezi otvaranja kancelarije.

On dodaje da otvaranje Administrativne kancelarije daje povod za sukobe ali da gradjani neće nasesti na takav vid provokacije iako je, kako je ocenio, namera Prištine da u zoni razdvajanja stvori nove tenzije i probleme.

“Moj savet i poruka Vlade Srbije je da se ne može silom rešavati problem i mislim da Srbi neće imati razloga da često idu tamo, iako znam da postoji ogromno interesovanje pre svega mladih koji su bez posla da nadju posao u toj kancelariji,” rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naglasio da treba otpočeti dijalog što pre i videti šta sa opštinom Kosovska Mitrovica i severom Kosova uopšte jer, kako je ocenio, očigledno je da "ovako ne ide".

S druge strane, potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio je da ne vidi razlog za takvo tumačenje i da Administrativna kancelarija u severnom delu Mitrovice ima jedini cilj - da poboljša uslove života gradjanima koji tamo žive i ubrza razvoj grada.

Petrović, koji je ministar Administracije i lokalne samouprave ministarstva koje će biti nadležno za ovu kancelariju, ističe u izjavi Tanjugu da će Administrativna kancelarija biti tehničke a ne političke prirode i da će omogućiti investicije i implementaciju razvojnih projekata.

On je potvrdio da se sutra završava konkurs za 55 radnih mesta i da će prvi čovek kancelarije biti u rangu predsednika opštine i da će sigurno biti iz severnog dela Mitrovice.

Petrović je potvrdio da će Kancelarija, za čije otvaranje, kako je potvrdio, postoji podrška medjunarodne zajednice na Kosovu, raspolagati sa 4 miliona evra koje su do sada bile realizovane kroz UNMIK-ovu kancelariju.

Vlada je uputila poziv UNMIK-u za primopredaju UNMIK administracije u Kosovskoj Mitrovici i zvaničan odgovor se očekuje veoma brzo, rekao je Petrović.

Radnici UNMIK administracije koji bi ostali bez posla mogu da učestvuju na konkursu za radna mesta u Kancelariji čije otvaranje predstoji.
U Kosovskoj Mitrovici unazad nekoliko godina pored srpske opštine Kosovska Mitrovica funkcioniše i UNMIK administracija Mitrovica a od pre dve godine u severnom delu grada radi i kosovski Centar za civilne usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: